Wat moet ik regelen als ik mijn huis verhuur in Spanje ?

Wat is een mooier bezit dan een huis of appartement in Spanje ? Dat kan zijn aan de zee of in het binnenland. Alleen is het niet altijd zo dat je er zelf het gehele jaar kan verblijven. Dit bijvoorbeeld omdat je in Nederland werkt. Het verhuren van je woning is dus een mooie optie. Dit om meteen een gedeelte of alle kosten van de woning terug te verdienen.

Mag ik mijn woning verhuren in Spanje ?

Informeer altijd voordat je gaat verhuren bij de vereniging van eigenaren. Heel soms is het niet toegestaan om een woning te verhuren. Maar ook is het navragen bij het lokale gemeentehuis een verstandige keuze.

In de meeste gevallen zal je zien dat het geen problemen geeft maar als je eenmaal je buren of gemeente tegen je hebt in Spanje is het vaak moeilijk op te lossen.

Als je een woning verhuurt op regelmatige basis en daar geld voor betaald krijgt val je onder de vakantie verhuur regeling en zal je dus de licentie moeten aanvragen. Concreet komt het er op neer dat het vakantieverhuur is als:

  • De woning wordt aangeboden in advertenties.
  • De woning wordt verhuurd door een extern verhuurbedrijf.
  • Iemand in de woning verblijft met extra aangeboden diensten zoals linnenverhuur, schoonmaak e.d.

Legale verhuur in Spanje.

Als je dan de woning gaat verhuren moet je een licentie aanvragen. Deze licentie bevat een uniek nummer waarmee de overheid makkelijker kan zien wie er wel of niet verhuurt. Het is meteen eenvoudiger om belasting te innen voor de overheidsinstanties en om een zekere kwaliteit van de verhuurde woningen te waarborgen.

De licentie wordt namelijk pas afgegeven als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Waar moet ik nog meer op letten ?

Het is ook verplicht om je woning met licentie aan te melden bij Registro de Turismo van de Comunidad Valenciana. Daarnaast moet je bij alle advertenties en andere openbare uitingen altijd duidelijk je registratienummer erbij vermelden.

Dit alles lijkt heel bureaucratisch en veel werk maar zie ook het positieve. Je potentiële klanten weten met deze licentie dat de woning aan een minimale kwaliteit voldoet. Ook is het er veilig en vertrouwd. Dit kan alleen maar positief zijn voor de verhuur van uw woning toch ?

Hoe krijg ik dan een licentie voor mijn woning ?

Veel mensen kiezen ervoor om een gestor (boekhoudkantoor) de licentie aan te laten vragen. Dat scheelt veel werk en als je niet langdurig in Spanje bent misschien wel de verstandigste keuze. Maar als je al goed Spaans spreekt is het ook best zelf te doen.

Je gaat naar deze website. Hier vind je alle documenten die je nodig hebt. In het kort komt het er op neer dat je moet letten op:

  • De woning moet zijn voorzien van de minimale behoeften. Dit wordt bevestigd in de “Licencia de ocupación” of “Cédula de Habitabilidad”. Dat is als het ware een woonbaarheids verklaring.
  • Een verklaring van een architect. Deze komt langs en bevestigd dat de woning voldoen aan de eisen voor verhuur.
  • Alle woningen die verhuurt of verkocht worden moeten een actuele energieprestatierapport hebben. Als u de woning onlangs heeft gekocht zit die vaak als bijlage bij de escritura.
  • Bewijs van verzekering woning. Ook moet u aan de verzekerings maatschappij melden dat u de woning gaat verhuren.

Als u alles heeft verzamelt stuurt u de documenten op naar dichtstbijzijnde Registro del Servicio Territorial de Turismo.

Indien u een woning koopt die al een verhuurlicentie heeft kunt u daar ook de licentie laten overzetten. Alleen is het vaak sneller een nieuwe licentie aan te vragen dan het laten overzetten wat heel lang kan duren door de trage overheid in Spanje