Wat is het verschil tussen propaan en butaan?

In Spanje zijn ruim acht miljoenhuishoudens gewend om gasflessen te gebruiken. Doorgaans zijn dit de oranje flessen van Repsol. Of van Cepsa zijn het de zilverkleurige potten met rode band. Spanjaarden gebruiken graag gas om Paella traditioneel te bereiden.

Repsol is de meest verkochte pot, verkrijgbaar met een gewicht van 12,5 kg in Butaan. De Propaan pot is verkrijgbaar met een gewicht van 11 kg.

Dit is het verschil tussen butaan en propaan

Butaangas is goedkoper dan propaangas, maar het bevriest in koude klimaten. Dus het moet binnen of buiten worden opgeslagen als het klimaat warm is. 

Daarom wordt butaan het meest gebruikt in huishoudens. 

Verder is het belangrijkste verschil tussen de butaancilinder en de propaancilinder dat je een butaancilinder van maximaal 12 kilogram kunt kopen, terwijl het mogelijk is om een propaancilinder van maximaal 35 kilogram te kopen.

Butaan wordt alleen verpakt in cilinders verkocht, terwijl propaangas niet alleen in containers wordt verkocht, maar ook via leidingen of in bulk kan worden gedistribueerd.

Verschillen: butaan en propaan

EigenschappenButaanPropaan
Benodigdheden6kg,12kg en 12,5kg cilindersTanks en cilinders van 11 en 35 kg
Verwarmingswaarde12,73 kWh/kg12,86 kWh/kg
Vries graden– 0,5°C– 44°C
Dichtheden2.522 kg/m³1.882 kg/m³
Bron: luz-gas.es

Is er verder nog een verschil tussen butaan en propaan?

Naast het feit dat de besparing en dus de benuttingscapaciteit verandert in relatie tot het klimaat, zijn er zeker verschillen tussen butaan- en propaangas. 

De belangrijkste verschillen tussen butaangas- en propaangasflessen worden hieronder weergegeven:

 1. De chemische samenstelling van butaangas is C4H10. Chemische formule van propaangas is C3H8.
 2. Formula butaangas bevat 60% butaangas, 30% isobutaan, 9% propaangas en 1% tin, terwijl propaangas 80% propaangas en 20% butaangas bevat
 3. Er is een verschil in de regelaar membranen van de butaan- en propaancilinder, aangezien elk gas binnen een temperatuurbereik verdampt, dus de regelaar moet worden gewijzigd om van butaan naar propaan te gaan.
 4. De verwarmingswaarde van propaan is veel groter en het is ook beter bestand tegen kou
 5. Een groot verschil tussen butaan en propaan is dat butaan wordt aanbevolen voor kachels, omdat het geen groot energieverbruik vereist en punctueel kan zijn.

Wat is het calorische verschil tussen butaan en propaan?

Veel consumenten vragen zich af: welk gas heeft de hoogste verwarmingswaarde? Het antwoord is propaan. Omdat het meer warmte produceert, in minder tijd en met minder brandstof. 

De stookwaarde van propaangas is gelijk aan 12,86 kWh per kilogram gebruikt propaan. Bovendien hebben zowel propaan als butaan een veel hogere calorische waarde dan andere energiebronnen.

Butaangas is duurder dan propaan, omdat het tot 44 graden onder nul kan weerstaan zonder te bevriezen. 

Om deze reden wordt propaan voornamelijk gebruikt voor industrieel en commercieel gebruik, hoewel de prijs van een propaancilinder veel winstgevender is voor een groot energieverbruik.

Welke weegt zwaarder, butaan of propaan?

Butaan is 20% zwaarder dan butaan, omdat het een groter aantal atomen heeft dan propaan. 

Butaan heeft vier koolstofatomen en tien waterstofatomen (C4H10), Propaan heeft drie koolstofatomen en acht waterstofatomen (C3H8).

BrandstofRelatieve dichtheidDikte
Propaan1,521.882 kg/m³
Butaan1,962.522 kg/m³

Wat is Propaan en Butaan?

Het butaangas dat voor de verkoop wordt gebruikt, is een vloeibaar gas dat wordt verkregen door destillatie van aardolie. 

Maar wat voor soort gas is butaan? Het is een vloeibaar petroleumgas, ook wel bekend als LPG. 

Het verschil tussen butaan en methylpropaan is dat dit laatste een isomeer is van butaangas dat ook zo wordt genoemd.

De samenstelling van butaan bestaat uit 60% normaal butaan, 30% isobutaan, 9% propaan en 1% ethaan (zoals je kunt zien kunnen butaan en propaan gemengd worden). 

Omdat butaangas geurloos en kleurloos is, wordt de samenstelling ervan aangevuld met een geurstof genaamd mercaptan. Dit om veiligheidsredenen een onaangename geur te geven. 

In geval van lekkage kan het gemakkelijker worden opgespoord. Dit is van levensbelang omdat het een zeer vluchtig gas is dat een explosie kan veroorzaken.

Wat is propaangas en waar dient het voor?

Het is een vloeibaar gas dat wordt verkregen door de destillatie van aardolie en dat zowel in woningen als in kleine bedrijven of grote industrieën wordt gebruikt. 

De drie meest relevante toepassingen van propaangas zijn het verwarmen van water, verwarming en koken. Het valt op door zijn enorme calorische waarde, transporteerbaarheid en gemakkelijke opslag.

Welk gas gaat langer mee Butaan of propaan?

Een butaancilinder kan tussen de drie en vier maanden meegaan als hij alleen wordt gebruikt om te koken. Bij continu gebruik gedurende 6 uur per dag kan de werking ongeveer 15 dagen duren.

Propaan gaat op zijn beurt langer mee omdat het met minder brandstof meer warmte kan produceren. 

Bovendien heeft de propaancilinder een grotere gasinhoud, omdat deze in vloeibare toestand minder ruimte in beslag neemt dan butaan. 

Daarom is propaangas bij het bezitten van een camper veel geschikter dan butaan. Bovendien blijft het werken in koude klimaten tot temperaturen van -44ºC.

PropaanButaan
Kan tot temperaturen tot-44tot temperaturen tot -4
gaat langer meeis 20% zwaarder dan propaan
produceert meer warmteis goedkoper
geschikter in camper1 liter butaan levert 250 liter Butaangas
gebruik bij koken, gaat 3 tot 4 maanden mee

Waar kan ik een gaspot in Spanje kopen?

 • Facebook marketplace
 • Verschillende Facebookgroepen
 • Bij een officieel Repsol verkooppunt (op contract)
 • Via lokale marktplaats zoals Milanuncios, Tablon de Anuncios
 • Nederlandse marktplaats
 • Op een rastro, een soort van vlooienmarkten. Tussen de 15 en 20 euro een tweedehands oranje gasfles halen
 • Op een camping

Wat zijn onze bevindingen?

Wij hebben zelf ervaren dat Propaan echt langer meegaat. En bij off grid situaties butaan geen warm water geeft in combinatie met een butaangeiser in de winter als het vriest. Wissel je butaanfles dan om voor een propaan fles.

Of plaats de geiser met de butaanfles in een apart hok waar het niet kan bevriezen.

Bij sommige benzinepompen mag je een butaan fles omwisselen voor een propaan fles. Koken met butaan kan best lang.