Wat is een SIP kaart en wat kan je ermee ?

De SIP kaart (Tarjeta Sanitaria Individuale) is een kaart die je krijgt als je ingeschreven staat in het zorgsysteem van Spanje. Iedere autonome regio in Spanje heeft een eigen overheids gezondheids- systeem. Alle EU burgers die in Spanje wonen en een Nederlandse zorgpas bezitten hebben recht op deze SIP kaart. Deze is in geheel Spanje geldig.

sip-card-spanje

Hoe kom ik aan een SIP kaart

Hiervoor zal je eerste een actuele Padron moeten ophalen bij je gemeentehuis. De padron (Certificado de Empadronamiento) is een soort bewijs van inschrijving bij je gemeente. Dit geldt dus als je in bezit bent van een eigen woning of een woning huurt. Je moet dit formulier ook laten zien als je bijvoorbeeld een auto in Spanje koopt.

Daarnaast zal je het NIE formulier moeten laten zien en je Nederlandse zorgpas. Met deze gegevens kunnen ze bij je Centro de Salud een SIP kaart voor je aanmaken.

Klik op NIE Nummer aanvragen

Wat kan ik met de SIP kaart ?

Zoals hierboven beschreven kan je zorg krijgen met je SIP kaart maar je kan ook bijvoorbeeld een vaccinatie krijgen. Zoals nu bijvoorbeeld op het moment van schrijven een Boosterprik. Bij de priklocatie hoef je dan alleen je SIP kaart te laten zien en soms nog je paspoort of ID kaart.

Alle gegevens van je Boosterprik worden dan opgeslagen bij je gegevens gekoppeld aan je SIP kaart. Het bewijs van vaccinatie krijg je dan ook niet ter plekke mee maar kan je enkele dagen later downloaden of opvragen bij je Centro Salud die hem voor je uit kan printen. De SIP kaart is drie maanden geldig. Na de drie maanden kunnen ze het eventueel weer opnieuw verlengen bij de Centro Salud.

Spaans telefoonnummer

Een Spaans telefoonnummer is wel handig zodat ze je snel kunnen bereiken. Het systeem is nog niet zo gekoppeld aan buitenlandse telefoonnummers. Voor uitnodigingen voor de vaccins wordt er een sms gestuurd naar je Spaanse telefoonnummer.

Het is dus niet een verplichting om een Spaans telefoonnummer aan te schaffen maar wel handig.

Samengevat

  • Inschrijven bij de gemeente
  • Padron, eigen woning of langere huur
  • NIE nummer
  • Inschrijven bij de Centro de Salud
  • Spaans telefoonnummer is ook wel handig

Houdt er wel rekening mee dat bovenstaand veel tijd kan kosten. Kom zo vroeg mogelijk naar de instanties wanneer het nog niet zo druk is.

sip-pas-aanvragen