Waarom staan er op verschillende plekken in Castellón witte fietsen?

De organisatie ‘Ghost Bikes’ eert fietsers die het slachtoffer zijn van ongevallen en strijdt voor meer veiligheid. Al wandelend of fietsend zal je je wellicht al eens hebben afgevraagd wat de witte fietsen betekenen die we in sommige delen van Castellón naast een fietspad, een straat of een snelweg geparkeerd zien staan.

We kunnen er een tegenkomen op weg naar Benicàssim, rijdend over het fietspad, of op de Camí Sant Jaume, in Castelló. Of in Burriana vlakbij het centrum.

De laatste van deze mysterieuze fietsen is verschenen op de rotonde die het einde van de Avenida Casalduch verbindt met de snelweg CV-18 in de richting van Grau.

Waarom heten ze spookfietsen?

De locatie van deze witte fietsen, ‘spookfietsen’ genoemd (de organisatie noemt ze zo) heeft een verklaring. Het is een soort gedenkteken dat tot doel heeft de mensen te herdenken die zijn omgekomen als gevolg van een ongeval waarbij een fietser is betrokken, naast het opeisen van de rechten van fietsers om veiliger te kunnen circuleren via onze wegen.

Bicicleta blanca colocada a principios de mayo en las afueras de Castelló
beeld: Raul Badenes

Gedenkplaats

Deze witte fietsen worden meestal geplaatst door de wielerverenigingen van elke stad of provincie, zoals ‘Castelló en Bici’, waar een dodelijk ongeval heeft plaatsgevonden.

Er zijn gemeenten waar met de gemeentebesturen afspraken zijn gemaakt om deze monumenten te respecteren, maar in de meeste gevallen is dit niet het geval.

‘Castelló en Bici’ vierde het laatste eerbetoon aan een fietser die eind april stierf op de Fadrell-weg, op de rotonde die deze weg verbindt met Casalduch Avenue en de CV-18 op 7 mei.

Het slachtoffer was een 41-jarige burgerwachter, die werd overreden door een betonmolen en niet meer kon herstellen van de opgelopen ernstige verwondingen.

Soms wordt er een bord bij de fiets gehangen met de naam, sterfdatum van het slachtoffer en de vraag voor meer verkeersveiligheid.

Veel fiets ongelukken

Het was niet het laatste dodelijke ongeval in de provincie Castellón bij een ongeval waarbij een fietser betrokken was, die altijd het zwaarst weegt. Op 3 mei kwam een ??andere fietser om het leven nadat hij was aangereden door een auto die tijdens een achtervolging de Guardia Civil probeerde te ontwijken.

Wie is de ‘Ghost Bike’-beweging?

‘Ghost Bikes’-beweging is een wereldwijd initiatief dat tot doel heeft het bewustzijn over de veiligheid van fietsers op de openbare weg te vergroten en de nagedachtenis te eren van de fietsers die bij verkeersongevallen om het leven zijn gekomen.

Opgericht in 2003 in San Francisco

Het concept van ‘Ghost Bikes’ ontstond in 2003 in San Francisco door Jo Slota en heeft zich sindsdien verspreid naar vele steden over de hele wereld. Zo worden fietsen wit geschilderd en geplaatst op de plek waar een fietser is omgekomen bij een verkeersongeval.

En dit is dan een visuele herinnering aan de tragedie en een wake-up call voor chauffeurs en de autoriteiten, om hen eraan te herinneren dat het noodzakelijk is om veilig de wegen te gebruiken in Castellon.

Bewust van veiligheid

Het belangrijkste doel van de ‘Ghost Bikes’-beweging is om het bewustzijn van de veiligheid van fietsers te vergroten en veranderingen in de weginfrastructuur te bevorderen om veiligere omgevingen te creëren voor alle weggebruikers, inclusief fietsers.

Naast de installatie van de witte fietsen, organiseren ‘Ghost Bikes’ activisten vaak evenementen en campagnes om de gemeenschap voor te lichten over wederzijds respect op de weg en om het gebruik van fietsen als een duurzaam en gezond vervoermiddel aan te moedigen.

Wereldwijd witte fietsen

Als je wilt weten waar in de wereld deze witte fietsen zijn geplaatst dan is dat te zien op een virtuele kaart

Nieuw 234x60