Vistabella del Maestrat zoekt inwoners tegen ontvolking

Vistabella del Maestrat het hoogst gelegen dorp in de Comunitat Valenciana op 1250 meter hoogte. Door de jaren heen heeft deze plek verschillende culturele en historische invloeden ondergaan, wat het een uniek karakter heeft gegeven.

Uitdagingen van ontvolking

De afgelopen decennia heeft de provincie Castellón te maken gehad met uitdagingen rondom ontvolking. Dit heeft geleid tot verschillende sociaaleconomische uitdagingen voor de lokale bevolking.

Vistabella del Maestrat eindigde in 2022 met 334 inwoners. En als dit zo doorgaat dan dunt het dorp snel uit.

Als het dorp wordt bezocht kan men brochures meenemen in de talen Engels, Spaans en Valenciaans. in de brochure staat veel informatie over het dorp en de omgeving.

Ook over de verenigingen waar je ook aan kunt deelnemen, interessante lokale producten of de locatie van verschillende diensten.

“We willen dat het een gemakkelijke en toegankelijke tool is om hen te helpen bij hun keuze voor Vistabella”, legt de burgemeester van de stad, Jordi Alcon, uit.

Economische invloeden

De afname van de bevolking heeft directe gevolgen voor de lokale economie. Veel traditionele bedrijven en ambachten hebben moeite om te overleven, waardoor de werkloosheid in het gebied toeneemt.

Sociale impact

De sociale structuur van Castellón verandert ook door de ontvolking. Oudere inwoners blijven achter, terwijl jongeren naar stedelijke gebieden trekken op zoek naar betere kansen.

Penyagolosa: Een symbool van hoop

Penyagolosa is niet alleen een belangrijk natuurlijk monument voor Castellón, maar ook een symbool van hoop en veerkracht voor de inwoners.

Bescherming van het milieu

Het behoud en de bescherming van Penyagolosa zijn essentieel voor zowel het milieu als het toerisme.

Door het gebied te beschermen, wordt er een stimulans gecreëerd voor eco-toerisme, wat een nieuwe bron van inkomsten kan zijn voor de regio.

Wonen en werken in Castellón

Het vinden van geschikte woningen en werkgelegenheid in Castellón is een uitdaging, maar ook een kans voor vernieuwing en groei.

Zo kan je al een Masia kopen vanaf €75.000.

Huisvestingsoplossingen

Er zijn verschillende initiatieven genomen om de huisvestingscrisis in Castellón aan te pakken. Dit varieert van het renoveren van oude gebouwen tot het bouwen van nieuwe woningen.

Werkgelegenheidsinitiatieven

Er worden ook inspanningen geleverd om de werkgelegenheid in de regio te stimuleren, vooral op het gebied van duurzaam toerisme, landbouw en traditioneel handwerk.

Castellón, met zijn rijke geschiedenis en culturele erfgoed, staat voor diverse uitdagingen. Toch bieden deze uitdagingen ook kansen voor vernieuwing, groei en veerkracht.

Door de juiste inspanningen en investeringen kan Castellón een stralend voorbeeld worden van hoe een regio zijn uitdagingen kan omzetten in kansen.

Meer info en hoe er te komen?

Wil je meer over dit initiatief weten bezoek dan de website van de gemeente. Hoe je in Vistabella de Maestrat komt is te vinden in Googlemaps.

vistabella-del-maestrat