Vaderdag en Dia de San José

Vrijdag 19 maart wordt Vaderdag, Dia del Padre gevierd in Spanje en dit valt samen met de feestdag Día de San José (Sint Jozef). Reken er maar op dat de vaders in Spanje op deze dag flink verwend worden. Deze dag valt dus niet samen met de Nederlandse Vaderdag die op 16 juni valt.

Andere landen zoals Bolivia, Marokko, Italië, Portugal en China wordt eveneens Vaderdag gevierd.

Ontstaan van Vaderdag

Vaderdag is geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Doddont , ze wilde haar vader eren. William Jackson Smart was een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog die weduwe was geworden nadat zijn vrouw bij de geboorte van het zesde kind was overleden.

Ze wilde het doorzettingsvermogen die haar vader had onder de aandacht brengen. Hierbij nam ze het voorbeeld van Anna Jarvis, zij had een jaar eerder Moederdag bedacht. De eerste Vaderdag werd gevierd op 19 juni 1910 in het plaatsje Spokane.

Een leuk weetje is dat… In Nederland pas in 1937 Vaderdag geïntroduceerd is. De Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten heeft destijds afgesproken dat Nederland dit op de derde zondag in Juni ging vieren.

In America werd het pas in 1972 officieel erkend tijdens het presidentschap van Nixon.

dia-del-padre

Dia de San José, nationale feestdag

Dia de San José is in Spanje een Nationale vrije dag en normaal gesproken wordt hierbij dan ook veel gereisd. Families die bijelkaar willen komen en naar hun tweede vakantie residentie willen reizen. De vrije dag geldt voor 6 gebieden zoals Valencia, Baskenland, Navarra, Murcia, Madrid, Galicië en Extremadura. Voor de Valencianen is het een zeer belangrijke dag omdat het samenvalt met de laatste dag van het grote Fallas feest.

Omdat deze feestdag op een vrijdag valt wordt hier meteen een lang weekend van gemaakt.

Kadootjes en ontbijt voor Vader

Jozef wordt gezien als een goede vader omdat hij adoptievader van Jezus was en wordt al sinds de 10e eeuw herdacht. In het jaar 1479 is het een officiële feestdag geworden. Traditioneel maken de kinderen een heerlijk ontbijtje voor hun vader en geven ze een klein kadootje.

Er zal uitgebreid gekookt worden of men gaat naar een restaurant. Voor degene van wie de vader is overleden wordt er geld gedoneerd aan een liefdadigheidsinstelling.

In 1870 heeft Paus Pius IX, Jozef als beschermer van de kerk uitgeroepen. Hiermee is Jozef tevens de patroonheilige van de meeste arbeiders, vandaar de vrije dag op 19 maart.

dia-del-padre
Dia del Padre