Traditionele “poepers”, de schijtende beeldjes

Pardon, wat heeft dit te betekenen? Nou in Catalonië in het plaatsje Estartit zit een bedrijf die de zogenaamde Caganers maakt, Dit zijn beeldjes van bekende mensen die zitten te poepen en bedoeld om onder de kerstboom of in de kerststal te zetten.

Opgericht in 1992

Het bedrijf is in In 1992 opgericht door keramiste, Anna Maria Pla en is een echt familiebedrijf, gerund door twee generaties. Haar zoon Sergi heeft de leiding over de commerciële kant en Marc, haar andere zoon is verantwoordelijk voor de productie. De beeldjes worden wereldwijd verzonden. Er worden workshops gegeven in de werkplaats aan scholieren.

Bijgeloof

De Spanjaard geloofd dat dan de boeren een betere oogst zouden krijgen in het nieuwe jaar. Elk jaar komen er weer nieuwe beeldjes van bekende mensen, artiesten, sporters, presentatoren, de paus en politici. Zo is er ook een beeldje van Ronald Koeman, Merkel en Macron.

Het bijzetten van de Caganer is een gewoonte in Catalonië en de Valenciaanse gemeenschap, maar ook in Murcia, Napels en Portugal worden deze grappige poppetjes gebruikt.

Wat ook past in deze tijd van Covid19 zijn de maskers, dus heeft Caganer een pop ontworpen die een masker dragen.

Deze grappige beeldjes zijn verkrijgbaar in fysieke winkels maar ook op de website van Caganer, klik hier