Starlink internet een goed alternatief in Spanje ?

Als je vaak in Spanje bent is het handig om snel internet te hebben. In de grotere steden is er vaak al een breedbandverbinding mogelijk. Alleen op het platteland, buitengebieden of in de bergen zal je vaak een andere oplossing moeten kiezen.

Wimax

De huidige mogelijkheden zijn Wimax. Dat is een antenne die werkt volgens het wifi principe. Alleen zijn hier grotere afstanden te overbruggen. Afhankelijk waar je bent zijn snelheden mogelijk van 10 tot 50 Mb.

4G of 5G

Ook kan je kiezen voor internet via 4G en als je geluk hebt 5G. Alleen is de snelheid erg afhankelijk van de afstand naar de GSM palen en heb je meestal een beperkt aantal Mb´s wat je kan gebruiken.

Via de schotel

Internet via de schotel is ook een mooie optie. Dat kan ook in de buitengebieden waar de bovenstaande opties niet mogelijk zijn.

Je hebt dan de keuze uit de aanbieders van het wat ouderwetse satelliet internet. Deze hebben vaak een beperkte snelheid en een beperkte aantal Mb´s wat je mag gebruiken.

Wel zijn er op het moment van schrijven subsidies voor als je het internet in een buitengebied wil hebben. Je krijgt dan vaak gratis de schotel, modem montage.

Per maand betaal je rond de 35 euro. Het grote nadeel is de hoge latency. Dat is de reactietijd van het internet. Dus je moet vaak 800 tot 900 ms wachten tot je pagina verschijnt.

Bellen, spellen spelen en tv kijken kan dan problemen geven.

Starlink van Elon Musk

De nieuwe aanbieder Starlink, wel bekend van Elon Musk heeft dit probleem opgelost.

Op dit moment is er zelfs een aanbieding en betaal je maar 199 euro (ipv 450 euro) voor de schotel set en modem. Je krijgt dan een mooie doos thuisgestuurd.

Steek enkel de kabels in de antenne en modem en de schotel stelt zichzelf is. Na ongeveer 15 minuten heeft hij zichzelf geprogrammeerd en kan je internetten met een snelheid van rond de 100Mb.

En nog beter een latency van rond de 25 tot 40 ms. Dus ook geschikt op te bellen, te gamen, tv te kijken en bestanden snel te up- en downloaden.

De aanbieding van 199 euro geld tot eind augustus 2023. Je betaald per maand wel iets meer dan de andere aanbieders maar wij vinden dit het zeker waard.

Per maand rond de 65 euro met een toeslag (soort belasting) van 9 euro als je het in Spanje besteld.

Let op! Deze prijzen kunnen snel wisselen.

Wij hebben Starlink getest

Wij van de redactie Mooicastellon mochten een set Elon Musk testen. Al snel hadden wij Elon in de kofferbak en waren wij waren aangenaam verrast.

Alles was snel en heel eenvoudig in te stellen en wat er beloofd was is waargemaakt. We zeggen meteen onze Viasat op en gaan verder met het setje van Elon.

Heb je ook interesse of wil je meer weten. Kijk eens op de website van Starlink.