Stappenplan huis kopen

Bij het kopen van een woning in Spanje komen een aantal zaken kijken die we in Nederland niet gewend zijn. Hieronder beschrijven we hoe het verloop.

De onderhandeling

In Spanje kan het voorkomen dat een woning bij meerdere woningsites of makelaars te koop staat. De woningen kunnen in diverse prijsverschillen worden aangeboden bij dezelfde woning. 

Het reserveringscontract

Het reserveringscontract wordt gemaakt als er een overeenkomst over de prijs bereikt wordt. Dit contract is niet uitgebreid, wat inhoudt dat er een overeenstemming is bereikt van beide partijen. De woning wordt van de markt gehaald. De koper betaald een kleine aanbetaling van rond de 3000 euro. In dit contract wordt vastgesteld wanneer het koopcontract getekend gaat worden.


Het onderzoek

Tussen de tijd van het tekenen van het reserveringscontract het koopcontract wordt er een onderzoek gedaan naar de woning. Er wordt gekeken of het huis vrij is van lasten en schulden en of de woning legaal is. Het kan zijn dat er zonder vergunning is aan- of bijgebouwd. Als er abnormale zaken zijn met betrekking tot het huis die niet op te lossen zijn dan wordt de aanbetaling aan de koper teruggegeven. In deze fase gaat u een NIE gaan aanvragen en een bankrekeningnummer openen.


Voorlopig koopcontract

Het is gebruikelijk om eerst een voorlopig koopcontract te tekenen, afhankelijk van de overbruggingsperiode. Hierin staan alle voorwaarden die in de overeenkomst afgesproken zijn. Er dient dan eveneens een aanbetaling van 10% te worden gedaan. Minus het bedrag van het reserverings contract.

Escritura de Compraventa,  het definitieve koopcontract

Als de bovenstaande is doorlopen wordt er een afspraak met de notaris gemaakt. De Aankoopmakelaar, Gestor of Advocaat gaat met u mee. Mocht er een hypotheek zijn afgesloten dan gaat er ook een vertegenwoordiger van de bank mee. Dit geldt tevens voor de verkopende partij. Het kan dus zijn dat u met een grote groep rond de tafel zit. Als het koopcontract is ondertekend en de betaling is gedaan, ontvangt u de sleutels van het nieuwe huis.

Inschrijving Eigendomsregister

Nadat het koopcontract is ondertekent wordt de woning in het eigendomsregister ingeschreven, zodat u als nieuwe wettelijke eigenaar staat geregistreerd. Dit neemt ongeveer 2 a 3 maanden in beslag vanaf de ondertekening van akte. De nutsvoorzieningen en belastingen zullen op uw naam worden gezet. De betalingen hiervan worden van uw Spaanse bankrekening worden geïnd.

Kosten makelaar of Courtage

In Nederland betaald de verkopende partij normaal de kosten van de makelaar. Uiteraard worden deze kosten in de verkoopprijs meegenomen zodat uiteindelijk de koper de kosten betaald. In Spanje daarentegen worden de kosten niet altijd door de verkopende partij betaald. Eigenlijk is dit systeem veel transparanter. Voor de aankoop krijgt de koper de courtage te zien van de makelaar. Vaak is dit nog onderhandelbaar. In tegenstelling tot wat een makelaar in Nederland doet voor zijn geld zal de makelaar in Spanje u volledig begeleiden in uw aankoop. Hij zal bijvoorbeeld met u mee kunnen gaan naar de bank voor oprichting rekening en aanvraag NIE nummer.

NIE nummer

NIE nummer is een fiscaal nummer (Numero de Indentificatión de Extranjeros). Dit heeft u nodig voor juridische, administratieve, auto of scooter kopen of financiële zaken in Spanje te behartigen. Dit nummer kunt u zelf aanvragen bij de nationale politie of bij het kantoor voor buitenlanders (Extranjeros), afhankelijk van de woonplaats. Maar dit kan ook door een Gestor of Advocaat geregeld worden. Lees verder op deze pagina