Spaanse tradities tussen kerst en oud, nieuwjaar

El Gordo

De bekende Spaanse loterij ‘El Gordo‘ die op 22 december wordt uitgezonden op tv. Ook wel de vette genoemd omdat de prijzenpot vrij hoog is. Weeskinderen zingen de getallen voor en wordt de hele dag uitgezonden door de Spaanse tv zender TVE.

Kerstavond

Op kerstavond (Nochebuena) op 24 december komt de hele familie bij elkaar en genieten van een uitgebreide maaltijd. Voor het eten wordt eerst nog even de Kerstmis in de kerk bezocht. Omdat het echt familiegericht is zijn de meeste restaurants gesloten.

Kerstmis

In Spanje wordt maar een Kerstdag gevierd. Op 25 december komt de familie komt weer bijeen en wordt er uitgebreid geluncht. Daarna worden de kadootjes uitgepakt. De dag erna gaan de meeste mensen weer werken.

Turrón

Deze zoete lekkernij is te vergelijken met wat pepernoten in Nederland zijn. De winkels liggen er vol mee. De repen zijn verkrijgbaar in vele smaken zoals Vanille, Chocolade, Eigeel. De Turrón mag zeker niet ontbreken in deze tijd.

12 druiven en rood ondergoed met Oud en Nieuw

In het nieuwe jaar als het klokslag 12 uur ’s nachts is het de bedoeling dat er bij elke klokslag 12 druiven gegeten worden. Spanjaarden geloven dat dit geluk brengt in het nieuwejaar. Dit is echt knap als het lukt.

Rood ondergoed wordt gedragen om geluk, liefde, succes en passie te hebben in het komende jaar. Rood ondergoed is vaak verkrijgbaar in de Chinese winkeltjes.

Nieuwjaar

Vuurwerk wordt vaak op hoofdpleinen afgestoken. Men steekt zelf geen vuurwerk af. Op 1 januari vinden er wel traditiegetrouw nieuwjaarsduiken plaats.

Oud-en-Nieuw-in-Castellon
Oud en Nieuw in Castellon