Slapen in een boomhut of in een circuswagen in Castellón

Abelardo en Sonia besloten hun leven een andere wending te geven en een aangetast gebied op het platteland nieuw leven in te blazen. Lees hieronder hoe Tierra de Arte is ontstaan en maak kennis met Sonia en Abelardo.

Accommodatie aangeboden door het initiatief van Abelardo en Sonia in Sant Jordi.

Welk kind droomt er niet van om een boomhut te hebben? Abelardo Ripoll en Sonia Doménech besloten samen met Marc (de zoon van Abelardo) drie jaar geleden om hun leven te veranderen en hun levensproject midden in de natuur te ontwikkelen. 

Terwijl ze een boomhut bouwden voor hun zoon, dachten ze..waarom zullen we het niet verhuren?

Hoe is Tierra de Arte tot stand gekomen?

De boomhut was het eerste project in zijn soort dat in de Valenciaanse Gemeenschap wordt aangeboden. En werd opgevolgd door een circuswagen, een driehoekige hut en allemaal met natuurlijke materialen opgebouwd.

Midden in een bos met olijf- en johannesbroodbomen

Sonia verteld “Ineens ontstonden er allerlei ideeën en zo groeide het project. Midden in een bos van monumentale en eeuwenoude olijfbomen, Johannesbroodbomen en vijgenbomen in Sant Jordi”. Een gemeente in de regio Baix Maestrat met 1171 inwoners. 

Abelardo y su hijo Marc, junto a la actual pareja de Abelardo, Sonia.

Abelardo en zijn zoon Marc, samen met Abelardo’s huidige partner, Sonia. 

Bezoekers uit heel Europa

Omdat het een uniek project is zijn er mensen uit heel Europa geïnteresseerd. Mensen reisden wel 4000 kilometer om in een bijzonder object te overnachten. Dankzij onze advertenties op internet.

Volgens Abelardo “De eerste klanten die we ontvingen kwamen uit Finland, het was de eerste keer dat ze Spanje bezochten. Vervolgens mochten we toeristen uit Zwitserland, Frankrijk en Duitsland ontvangen. Maar ook uit Barcelona, Madrid en de Valenciaanse gemeenschap” 

Bekroond project 

Hun project dat in januari 2023 geopend is, maakte hen het waard om een van de winnaars te zijn van de Rural Entrepreneurship Awards. Welke is uitgereikt door de Local Action Group (GAL) Maestrat Plana Alta en CaixaBank.

“En nu strijden we om een nationale wedstrijd om een van de vijf prijzen uit 130 projecten te winnen”, legt Abelardo uit, en vervolgd dat de weg hiernaartoe niet eenvoudig is geweest. “Het zijn drie verschrikkelijke jaren geweest, vol procedures en papierwerk; 

Mensen vullen hun mond als ze praten over de strijd tegen de ontvolking, maar alles moet wendbaarder worden en de zaken gemakkelijker maken, zodat ondernemers in plattelandsgebieden hun projecten kunnen verwezenlijken”, benadrukt hij.

Flinke investering van ruim €200.000

In zijn geval moest hij een investering doen van meer dan 200.000 euro inclusief Leader-steun voor de ontwikkeling van plattelands bedrijven. Om een deel van het dorp “dat volledig verlaten was” nieuw leven in te blazen en degenen die het bezoeken de kans te geven.

Het motto is eigenlijk: als je uit de standaard wereld wilt komen, kom dan eens kennis met ons maken. 

Abelardo is een timmerman en met zijn handen zorgt hij voor het “terugbrengen van leven” naar oude dingen die unieke accommodaties worden.

De boomhut, uniek in de Valenciaanse Gemeenschap

Zo is in de eeuwenoude johannesbroodboom de boomhut gemonteerd. Met alle luxe voorzien zoals airco, verwarming, een buitenterras en hangmatten. Daarnaast is de jacuzzi ook te gebruiken.

Logeren in een circuswagen zoals de circusartiesten

Op een ander perceel staat een van de accommodaties die het meest gewaardeerd word door de inwoner van Sant Jordi “en het meest gevraagd”. De circuswagen die afstamt uit 1930. Nadat de wagen door heel de wereld heeft gereid nu op het perceel van Tierra de Arte te vinden is.

Sonia verteld “Het kwam zeer beschadigd hier aan. Na een brand te hebben overleefd begon in 2005 de restauratie. Al het houtsnijwerk en het grootste deel van het handgesneden glas bleven behouden. Tussen 2020 en 2021 hebben we een grondige renovatie uitgevoerd zodat de circuswagen nu is zoals die is.  

tierra-de-la-arte
Driehoekshut

Een driehoekige cabine

De driehoekshut is de derde accommodatie. Het interieur is gebouwd met planken en grote houten balken en aanwezig zijn grote ramen.

Het Hobbithuis

Abelardo, junto al gran barril restaurado y que sirve como alojamiento.

Abelardo, naast het grote gerestaureerde vat, ook een overnachtings accomodatie

Abelardo is nu ook andere accommodaties aan het restaureren. Zoals het gigantische vat van 60.000 liter en een treinwagon uit de jaren vijftig. 

Verder heeft hij de aanstaande bouw van het hobbithuis in gedachte. Allemaal ter inspiratie op het idyllische dorpje uit Tolkiens The Lord of the Rings- trilogie en The Hobbit. 

Imagen de una casa hobbit, de Hobbiton, lugar ficticio ideado por el escritor J. R. R. Tolkien, que aparece en sus novelas 'El hobbit' y 'El Señor de los Anillos'.

Afbeelding van een hobbithuis in Hobbiton, een fictieve plek ontworpen door de schrijver JRR Tolkien, die voorkomt in zijn romans ‘The Hobbit’ en ‘The Lord of the Rings’. Wikipedia

Het werk van Abelardo wordt aangevuld door dat van Sonia. Zij is een beeldend kunstenaar die zich toelegt op het schilderen en decoreren van het familieproject met haar schilderijen, sculpturen en muurschilderingen. Op deze manier krijgt elke ruimte een persoonlijk tintje.

Sonia, en su espacio, donde se encuentran diversas especies de vegetación autóctonas del Maestrat.

Sonia, in haar ruimte, waar verschillende soorten vegetatie afkomstig uit de Maestrat worden gevonden. 

Kom jij ook eens naar Tierra de Arte?

Als het jou ook leuk lijkt om eens in een boomhut, circuswagen of in een hobbithuis te slapen boek deze accomodatie. In de mooie natuur van Castellon kom je volledig tot rust. Dit is een uitgelezen kans om de prachtige omgeving te leren kennen. Boeken via de link Carromato de Circo.