Siesta in Spanje, welke omringende landen nog meer?

In de Comunidad Valencia, in de Costa del Azahar, is de lunch het belangrijkste moment van de dag tussen 14.00 en 17.00 uur, in de rest van Spanje is dit eveneens vaak het geval. De meeste winkels sluiten de rolluiken stipt om 14.00 uur om de lunch op het terras te nuttigen of gezellig thuis doen. Na de lunch, met een wijntje of bier wordt er nog een paar uur gewerkt tot 20.00 uur

Siesta stamt af van ‘hora sexta’ en is een Latijnse uitdrukking, het betekent ‘zesde uur’. Dit kwam omdat de Romeinen bij zonsopgang gingen werken en op het zesde uur gingen luchen. Wij hebben uitgezocht in welke omringende landen nog meer een Siesta wordt gehouden.

drunch-familie-castellon
Samen eten in Spanje

Siesta in Portugal

In Portugal eet men vaak ’s middags warm maar er is niet echt sprake van een siesta. Want tussen 12 en 14.30, afhankelijk van de streek, wordt er meestal geluncht. Sommigen doen dat thuis of op het werk. De lunch is nog wel de belangrijkste maaltijd van de dag. En bij veel restaurants is een menu voor €10 wel te krijgen. Als je in Portugal bent kan je tot 15.00 uur in een restaurant terecht, als je later komt dan heb je kans voor een gesloten deur te staan, want tussen 15.00 en 18.00 uur zijn ze gesloten.

Siesta in Italië

In Italië luncht men vaak tussen 13.00 en 15.00 en de meeste winkels zijn dan ook gesloten. Men gaat naar huis of nuttigt een lichte maaltijd op terras met meestal wijn. Omdat men vaak tot 19.00 uur werkt wordt er pas rond 20.00 uur weer uitgebreid gedineerd.

italiaans-eten

Siesta in Frankrijk

In Frankrijk wordt er tussen 12.00 en 14.00 geluncht en is de belangrijkste gebeurtenis van de dag. Ook hier zijn dan veel winkels gesloten en men kan de lunch thuis nuttigen of bij een restaurant. De lunch bestaat uit een koud voorgerecht en daarna het hoofdgerecht, geserveerd met brood en water. Hier wordt geen wijn bij genuttigd, dat is voor in de avond en in het weekend. Gemiddeld betaald men €12 tot €16 voor de lunch.

lunch-samen-eten

Siesta in Griekenland

In Griekenland is de siesta wel populair en worden vaak tussen 12.00 en 15.00 genuttigd. Voor Grieken is dit een zeer belangrijk moment. Er wordt dan ook vaak met een grote groep, de familie of vrienden gegeten. Er worden allerlei hapjes op tafel gezet. Omdat er zo uitgebreid wordt gegeten nuttigt men ’s avonds vanaf 21.00 het diner.

grieks-eten-lunch