Semana Santa, de heilige week

Semana Santa, de heilige week tussen 10 April en 17 April is toch wel een van de bekendste feesten die gehouden wordt in Spanje. Gedurende de hele week zijn er processies met veel trommelgeroffel, bellen, wierook en tevens veel huilende emotionele mensen tijdens deze optochten.

Deze heilige week begint altijd op Zondag. Dit is de dag dat Jezus in Jeruzalem aankwam (Domingo de Ramos) en eindigt de week erop weer op een Zondag (Domingo de Resurrección).

Heel Spanje doet mee met de traditionele godsdienstige Processies. Zo ook de Valenciaanse gemeenschap Castellon, Valencia en Alicante.

In Sevilla in de provincie Andalusië is dit het bekendste feest wat ook op de Spaanse TV wordt uitgezonden.

Datum van de Goede week

In het jaar 325, is in het Concilie van Nicea vastgelegd dat Pasen wordt gevierd met een paar uitzonderingen

  • Pasen op een zondag wordt gevierd.
  • Dat het nooit samenviel met het Joodse Pascha. Dat ongeacht de dag van de week werd gehouden (op deze manier wordt verwarring tussen de twee religies vermeden).
  • Dat christenen in hetzelfde jaar nooit twee keer Pasen vierden. Dit komt omdat het nieuwe jaar begon met de lente-equinox. Dus de viering van Pasen vóór de echte equinox (vóór de intrede van de zon in Ram) was verboden.
semana-santa-spanje
Processies tijdens Semana Santa

Processies met Puntmutsen en praalwagens

Het verhaal van Jezus wordt tijdens de processies wordt uitgevoerd in kleding met puntmutsen en praalwagens. De kleding die gedragen wordt heeft wel wat weg van de Ku Klux Klan uit de Verenigde Staten. De maskers dienen voor anonimiteit van de Nazarenos. De broeders van een broederschap die boetedoening maken in de Heilige week.

Iedereen die aan deze processie meedoet loopt blootsvoets. Ze lopen door de hele stad en duurt soms vele uren.

Processies in stilte

De processies zullen in stilte en eerbied verlopen en soms lopen de emoties dan ook hoog op. Je moet er niet gek van op kijken dat er veel wordt gehuild en het wordt vooral emotioneel bij de Madrugada processie als de klaagliederen ten gehore wordt gebracht.

Ook stopt de stoet om naar a- capella gezang te luisteren die vanaf een balkon ten gehore wordt gebracht.

Of je nou gelovig bent of niet het is een spektakel om dit te zien. En als je Spaanse tv hebt dan moet je dit zeker gaan zien.

Semana-Santa-optocht
Foto; https://canalhistoria.es/