Saffraan in Spanje

Wist u dat Saffraan in Spanje wordt gekweekt? Deze prachtige paarse plantjes worden in de lente en in November geplukt uit de stampers van de krokussen. De Spaanse tv zender TVE laat regelmatig beelden zien.

De pluk gebeurt handmatig en is een zeer intensief karwei, de saffraan wordt uit de stampers gehaald. Van de stampers is alleen het bovenste deel bruikbaar.

De reden waarom saffraan dan ook best duur is omdat het allemaal handmatig wordt gedaan en omdat er zoveel bloemen voor nodig zijn. Voor een kilo gedroogde saffraan zijn ruim 150.000 bloemen nodig, dus ga maar na hoeveel dit is. Er is maar één draad saffraan voor nodig om een liter kokend water in een uur diepgeel te laten kleuren.

Oorsprong in Iran

Oorspronkelijk komt “het rode goud” uit Iran, de moren hebben de specerij namelijk naar Spanje meegenomen. In het Spaans noemt men het Azafran.

Castilla la Mancha

De streek tussen Toledeo en Albacete, in de prachtige provincie Castilla la Mancha komt de beste saffraan vandaan. De plantjes zijn rijk met olie en dieprood van kleur. Een bezoek aan het Saffraan museum in Madridejos is zeker de moeite waard.

Hier laat men trots zien hoe alles wordt gemaakt.

Paella

Spanjaarden gebruiken Saffraan om de Paella geel te laten kleuren. De gele kleur wordt veroorzaakt door de chemische stof Crocine. Verder kan het in vele gerechten worden gebruikt zoals stoofpotjes, risotto, vleesgerechten en om bouillon te bereiden.

Geneeskachtige werking

De stof ‘crocine’ is zowel een afrodisiacum als een antidepressivum en antioxidant. Saffraan zou eveneens een geneeskrachtige (pijnstillende) werking hebben. De Romeinen vulden na een feestmaaltijd het hoofdkussen met saffraan om zo de kater tegen te gaan.