Rookvrije stranden in de Comunidad Valencia

Het is best mogelijk dat u deze zomer een rookvrij strand in de provincie Castellon aan de Costa del Azahar aantreft, en dus geen rook meer om uw hoofd heeft. De zogenaamde ” Rookvrije Stranden “, Playas sin humo is de motie van “Compromís van Moncofa”. Een initiatief die rokers wil aanmoedigen om vrijwillig te stoppen met roken op de stranden.

Dit initiatief heeft zich verspreid langs de kusten van de Comunidad Valencia, het eerste rookvrije strand in de Valenciaanse Gemeenschap ontstond in 2019 in Oropesa, strand Retor de Oropesa.

Bovendien is het een initiatief van brede steun van de burger, dit is gebleken uit een volksgezondheidsonderzoek. Ruim 90 procent van de ondervraagden reageerden positief op dit initiatief.

Hoe herken je een rookvrij strand?

De rookvrije stranden zijn te herkennen aan posters, spandoeken en asbakken bij de ingangen van het strand. Het gaat voornamelijk gepaard met een informatief en bewustmaking, zonder inzamelingsdoel.

De Valenciaanse Gemeenschap heeft al 22 rookvrije stranden en dit zijn

  • El Campello, met 17 baaien
  • Carabassí-strand in Elche
  • Marge Roig-strand in Dénia
  • Cala de Finestrat in Finestrar
  • Cullera strand
  • Cala Retor in Oropesa

Voor een overzichtskaart van alle rookvrije stranden, klik hier

Met deze motie van de Compromís per Moncofa-groep is het de bedoeling, met de steun van het overheidsteam van Wenceslao Alós Valls, dat het strand van L’Estanyol, deel uitmaakt van dit initiatief. Dit geldt tevens voor de andere stranden van Moncofa. Deze worden opgenomen in de lijst van “Rookvrije stranden” van de Valenciaanse Gemeenschap.

De Valenciaanse gemeenschap wil zich inzetten voor de gezondheid van de inwoners.

90 miljoen sigaretten

Want wist je dat…In Spanje ongeveer 90 miljoen sigaretten worden gerookt waarvan zo’n 15% op de stranden? De meeste peuken blijven helaas ook liggen op de stranden.

?Meer informatie is te vinden via deze link https://cutt.ly/kkMImHO

rookvrij-strand
foto: http://www.sp.san.gva.es/