Rijstvelden aan de Costa de Azahar

Rijstvelden? Ik hoor u denken… “Die komen toch alleen maar voor in Azie?”. Nee hoor, aan de Costa de Azahar zijn er vele rijstvelden te vinden. Deze rijst wordt voornamelijk gebruikt voor de Valenciaanse Paella. In deze regio wordt dus niet alleen Sinaasappelen verbouwd.

Miljoenen kilo’s rijst produceert Valencia

In de achtste eeuw geïntroduceerd door de Arabieren, in het moerassige gebied van La Albufera en sindsdien een populaire Paella rijst.

la-fallera

De Valenciaanse rijstboeren zorgen voor miljoenen kilo’s rijst. Een productie van 116 miljoen kilo rijst per jaar is niet genoeg voor de Valenciaanse Paella. Er is niet voldoende werkgelegenheid in de rijstteelt in Valencia en is dan ook meer een bijberoep.

Voor de rijstproductie zijn bij het Albufera meer nabij Valencia 9000 werknemers aan het werk.

Betere kwaliteit rijst dan de Chinese

Ook schijnt de kwaliteit van de Valenciaanse rijst beter te zijn dan de Chinese. Dit heeft te maken met de droogte van de grond in Valencia, in tegenstelling tot China. Tussen de Chinese rijst zit dan nog veel zand, pesticiden en andere afvalstoffen. Spanjaarden koken het liefst Paella met de bekende La Fallera.

De bekende Rijst Fallera

De gebroeders Ballester richtten in het jaar 1965 Fallera op om de traditie in stand te houden. De naam is te danken aan een van de werknemers, het merk werd zo verbonden met het land. Het hoofdkantoor werd in het begin gevestigd in Benifaió in Valencia.

In 1998 wordt de ISO 9002/2000 behaald. La Fallera is een van de meest traditionele bedrijven in de sector en een toonaangevend merk in de Valenciaanse Gemeenschap.

La Fallera is een rijstsoort die echt de voorkeur heeft aan Valencianen om hiermee de Valenciaanse Paella te maken.

paella-familie
Paella met de familie