Regionale feestdag Castellon 9 oktober

In de provincie Castellon wordt elk jaar op 9 oktober Dia de la Comunidad Valenciana gevierd. Dit wordt tevens in de provincies Alicante en Valencia gevierd. Dit is een regionale vrije dag.

Wat houdt dit in?

Op 9 oktober 1238 heroverde Koning Jaime I de stad Valencia van de Moorse bezetters. Pas vele jaren later in 1304 werd het Reino de Valencia opgericht. De koning Jaime was koning van Aragon maar tevens graaf van Barcelona, Koning van Mallorca en heer van Montpellier. In dezelfde jaren heeft hij de Balearen, Mallorca, Menorca, Ibiza, Valencia en in 1244 Murcia.

De koning had 16 jaar nodig om alle regio’s te heroveren en hij is in het noorden bij Burriana begonnen. Dus deze koning is best een held te noemen. Vanaf de vroege jaren ’90 is er besloten om elk jaar op 9 oktober dit te herdenken.

Feesten

Natuurlijk wordt dit allemaal uitbundig gevierd in de stad Valencia met processies en vuurwerk. De Valenciaanse vlag wordt gedragen en bewaard tot aan het kathedraal. Tijdens de wandeling wordt er stilgestaan bij het standbeeld van de Koning om er bloemen neer te leggen.

Tevens zijn er gratis concerten en festivals in verschillende delen van de stad Valencia

Op deze dag zijn de winkels gesloten en is iedereen vrij.

Dag-van-de-Grondwet