Peter ’s kunsttuin in La Tinença

Castellón heeft wel honderden onzichtbare schatten die vaak worden overschaduwd door de grootsheid van de Costa Azahar. Soms is het nodig om eens een hele andere kant op te gaan en de rust op te zoeken in het binnenland van deze provincie. Lekker ontsnappen van geluiden en drukte.

Verstopt paradijs van Peter Buch

Kijk bijvoorbeeld eens naar de kunsttuin van Peter Buch. Dit is werkelijk een paradijs te noemen in de bergen van La Tinença waar deze Duitse kunstenaar door de jaren heen een bijzondere tuin met woning heeft gemaakt.

Peter in zijn tuin La Pobla de Benifass Castellón
Kunsttuin van Peter Buch

Kunstenaar in hart en nieren

Peter maakt al decennia lang kunst in het kleine stadje La Pobla de Benifassá in Castellón. Weinig mensen kennen deze magische plek die verborgen ligt in de natuur van de Valenciaanse Gemeenschap

Omdat Peter in 1986 in de bergen van Parque de la Tinença de Benifassá aankwam na zijn pensioen. Vervolgens liet hij zijn fantasie gaan en is zijn eigen beeldentuin gaan bouwen.

Dit allemaal met de natuur in het achterhoofd, dus de tuin en al het bijbehoren is een met de natuur. Een monument die uniek is in de gemeenschap.

School of Fine Arts in Stuttgart

Als geboren Duitser die de School of Fine Arts in Stuttgart heeft afgerond ging hij al op jonge leeftijd op avontuur in Parijs. Hier leerde hij diverse artistieke kunstenaars kennen.

Daarna belandde hij op het eiland Formentera alwaar hij zijn werk exposeerde. In de jaren ’70 kwam de opkomst van het toerisme en omdat het zo uit de hand liep met drukte en vele woningbouw besloot hij het eiland te verlaten.

El Jardín de Peter La Pobla de Benifass

Vertrek naar Castellon, Sierra de la Tinença

Om meer rust en vrijheid te hebben koos hij voor Castellon en kwam midden jaren ’80 hier aan. Wat een verademing, rust en ruimte. De geur van aromatisch kruiden kwam hem tegemoet en kon hij verder gaan met creëren, iets wat hij het liefst deed.

Echt een bijzondere tuin

Peter heeft in de loop van de jaren van alles verzameld wat hij maar tegenkwam. Daar heeft hij zijn tuin en huis mee ingericht. Alles is dus hergebruikt. Deze bijzondere objecten doen je denken aan het werk van Gaudi of Miro. Een echte fantasie wereld die de tijd even stil zet.

Peter’s kunstttuin bezoeken

Als je nieuwsgierig bent dan is deze plek te bezoeken. Vanaf La Pobla de Benifassá is er een pad dat rechtstreeks naar de ingang van de tuin gaat door het vele groen met pijnbomen en hulstbomen van het natuurpark. 

Met het volgen van het pad kom je allerlei stenen tegen die geschilderd zijn, tuinkabouters en is er mozaïek gebruikt om ruimtes mee te decoreren.

Vista area de El Jardín de Peter Castellón

Wil je erheen gaan? Dan kan je dit spontaan doen maar beter is om eerst te bellen en te reserveren via zijn telefoonnummer  +34 650794870. Peter vraagt €3,50 voor entree. En alles wat je ziet heeft hij met eigen handen vervaardigd zonder enige subsidie.

Ondanks dat de tuin het hele jaar open is, is het belangrijk om dus eerst een afspraak te maken. Om het gebied te bereiken is het aan te raden om goede wandelschoenen aan te trekken.

De tuin van Peter La Pobla de Benifass

Ulldecona heerlijk afkoelen

Mocht het allemaal te warm zijn geworden dan kan je daarna naar het meer van Ulldecona gaan om even een duik te nemen. Hier wordt ook veel watersport bedreven. Neem een stoel mee om heerlijk te genieten van de rust en de natuur.

Overnachten in la Pobla

Als je wat langer wilt blijven dan is een overnachting een aanrader. Eenvoudig in het dorp zelf in een appartement Loft Cruco of een grotere woning Casa Manolita.

Op 6 km van het dorp in een hotel Rural CanJoan of in een villa met eigen zwembad Casa de Olivos.

Pobla de Benifassa Castellón