Op 28 december is Dia de los inocentes

Vandaag is het feest van de Onschuldige, onnozele kinderen, in het spaans Dia de los inocentes. Vergelijkbaar met 1 april in Nederland. Het is dus grappen en grollen dag dus als je in Spanje bent dan moet je niet gek opkijken als je voor de gek wordt gehouden.

Televisie, pers en kranten

Ook de media zoals Televisie, Kranten en de pers doen volop mee met deze dag. De kranten staan bol met komisch nieuws en humoristische weetjes.

Er worden zelfs speciale shows uitgezonden waarbij meestal bekende Spaanse persoonlijkheden vele grappen maken. Sinds 1995 eindigt deze dag met het “Gala inocente inocente” die te bekijken is op de Spaanse tv zender TVE1.

Geschiedenis van Dia de los Inocentes

Op 28 december herinnert de Katholieke Kerk zich het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem. Koning Herodes gaf de opdracht om deze jongetjes te vermoorden. Dit word ook wel “de kindermoord van Betlehem” genoemd.

Herodes is de aanstichter van dit onrecht en heeft dit naar zijn eigen besluit uitgevoerd. Maar in de tien geboden staat vermeld dat opzettelijke moord niet veel goeds zal brengen.

Door de komst van een nieuwe joodse koning was Herodes bang geworden dat dit het einde van zijn macht was. Hij hoorde namelijk van de Wijzen uit het Oosten dat de nieuwe koning in Bethlehem zou worden geboren.

Toen de Wijzen door hadden dat Herodes kwaadaardige bedoelingen had en Jezus wilde doden hebben ze hem om de tuin geleid.

Herodes pikte dat niet en gaf de opdracht aan zijn mannen in Bethlehem en omstreken alle jongens van twee jaar en jonger te vermoorden. 

Jozef droomde over een engel die opdracht gaf dat Maria en Jezus moesten vluchten naar Egypte. Hier verbleven zij tot Herodes was overleden. 

Volksfeest

Dia de los Inocentes” vierde in het jaar 505 in Carthago voor het eerst dit feest. En stamt af van een oud Romeins kinderfeest, festum puerorum. Dit was een verkleedfeest met een Romeinse, Keltische en Oosterse stijl, maar de kerk heeft dit uiteindelijk verboden.

De kinderen gingen de straat op om te bedelen, net zo als dit gebeurd bij Sint Maarten. Opvallend is dat de kinderen verkleed als volwassenen langs de deuren gingen om liederen te zingen. Dit bedelen gaat terug op het kinderbisschopsspel.

Ook in andere Spaanstalige landen zoals Venezuela, El Salvador, Mexico en Guatamala wordt dit feest gehouden

Wees op deze dag dus op je hoede als je in Spanje bent. Want je wordt in de maling genomen als je niet oppast.