Ontdek de natuurparken van Castellón met routes en virtuele bezoeken

Dit jaar activeert het ministerie een bosbouwcertificaat voor producten uit de Natuurgebieden. Zoals olie of honing uit de Sierra Espadà. Er worden nieuwe routes uitgezet om drukte te voorkomen en bezoek te verspreiden.

Natuurparken van Castellón

Natuurparken van Castellón Video: Fede Navarro.Turisma Comunitat Fotomontage: Ja Mampe

Langs de kust en in de bergen vinden we acht natuurparken. Deze worden druk bezocht door gemiddeld 4000 bezoekers per maand. Dit aantal alleen zijn geregistreerde bezoekers, dus de overige bezoekers zijn niet eens meegeteld.

Het nummer 1 natuurpark van de meest bezochte is Illes Columbretes. In het overzicht hieronder de top 4 van 2023

  • Columbretes 8.462
  • Sierra de Espadà – 5.398
  • Penyagolosa – 5.236
  • Desert de las Palmes – 4.386
  • Overige in de lijst: Tinença de Benifassà, Serra d’Irta en Prat de Cabanes – Torreblanca .
Visitas parques naturales Castellón.

Bron: Jose Antonio Mampel

Nieuwe doelen 

Het ministerie van Milieu somt enkele initiatieven op zodat deze natuurgebieden herontdekt worden. Wethouder Salomé Pradas benadrukt “natuurparken zijn een juweel van ons natuurlijk erfgoed en een zeer krachtig instrument voor milieubewustzijn.

“Om deze reden zullen we ervoor zorgen dat ze elkaar leren kennen en dat ze openstaan voor uw bezoek en het genieten van de activiteiten, waarbij we altijd evenredigheid en duurzaamheid toepassen. “We zullen werken langs de zijlijn van de naturalisering van de Gemeenschap, bevorderen van natuurtoerisme en groene werkgelegenheid.”

Respect voor het milieu

In de praktijk zullen er alternatieve routes worden gecreëerd waar dit mogelijk is. Op deze manier is het mogelijk om de gebieden te ontdekken die tot nu toe niet werden bezocht.

Hierbij moet altijd de biodiversiteit en de bescherming van het milieu worden gerespecteerd. Routes die de aantrekkelijkheid van genoemde parken zullen versterken en, indien nodig, de herverdeling van de stroom bezoekers die komen mogelijk zullen maken, als het te druk wordt in de natuurparken.

Dit alles is al getest in de Peñón de Ifach (in Alicante, waar zelfs bezoeken worden geregistreerd), maar in Castellón was het niet nodig. 

Een andere mijlpaal is het lanceren van een outreach-programma waarmee bezoekers meer te weten kunnen komen over deze omgeving met behulp van vernieuwde bewegwijzering.

Daarnaast wordt criteria van evenwicht en duurzaamheid toegepast, zodat wandelen of andere sportpraktijken met betrekking tot de natuur kunnen worden beoefend voor de bescherming tot natuur.

Prat de Cabanes Torreblanca.

Prat de Cabanes Torreblanca. 

Virtuele rondleidingen

Een ander idee is het gebruik van digitale media waarmee je deze natuurparken in Castellón en de rest van de Gemeenschap virtueel op afstand kunt ontdekken.

Om deze doelen te bereiken legt de algemeen directeur van Natuurlijk Milieu van het Ministerie van Milieu, Raúl Mérida, zijn voornemen uit om “in november alle parken in Castellón te bezoeken en elk park over hun problemen te leren kennen”.  

De ideologie van het algemeen welzijn

Merida vervolgd “We willen bekend maken wat er in de parken gebeurt. En men moet zich verhouden tot hun natuurlijke omgeving. Ook moet naar een evenwicht worden gezocht”.

Hij is van plan om aan tafel te gaan zitten met alle besturen van de parken om de Natural Resources Management Plans (PORN) en de Governing Plans for Use and Management (PRUG).

Alleen zo kan er bekeken worden welke activiteiten wel en niet kunnen plaatsvinden in de natuur.

Lokale producten in de regio Castellon

Elk natuurpark in de gemeenschap moet een drijvende kracht zijn voor de economie van het gebied. 

Om deze reden zullen lokale producten gemaakt met lokale materialen onder de aandacht worden gebracht. Diegenen zullen een bosbouwcertificaat (internationale accreditatie) ontvangen. En dat is een absolute meerwaarde. 

Dit zal zeker een grote impact hebben voor de regio Castellón. Enkele voorbeelden zijn wijn, olijfolie en honing die in de Serra d’Espadà wordt geproduceerd.

Strijd tegen ontvolking

Voor Mérida is “verspreiding van vitaal belang: het is mijn obsessie, en het bekendmaken van de waarde van deze natuurparken om het bewustzijn onder de burgers te vergroten dat het “hun dichtstbijzijnde natuurlijke omgeving is. Daar moeten de inwoners zorg voor dragen”. 

In die zin prees hij het initiatief van 19 gemeenten van de Serra Espadà, “die bezig zijn met het vormen van een consortium, ik denk dat de documentatie al is afgeleverd. Ze zijn van plan het gebied te promoten onder andere via een entiteit die zich inzet voor het milieu van de natuurparken, hulp te krijgen.”

Het tegengaan van de ontvolking is voor de algemeen directeur onlosmakelijk verbonden met het beschermen van parken. “Tijdens een bezoek vertelde een buurman me dat een kinderarts het meest nodig was.”

Als een stad een school en een kinderarts heeft, kun je nog steeds de uittocht naar de stad vermijden. En dat is goed voor het park.