Ongeluksdag de 13e in Spanje

Vandaag de 13e is iedere Spanjaard op zijn hoede want dit is een ongeluksdag.Het Spaanse gezegde luidt hierbij ” “En martes, ni te cases, ni te embarques, ni de tu casa te apartes” (Op dinsdag trouw je niet, ga je niet aan boord en blijf je thuis).

Geschiedenis van de ongeluksdag

Het ontstaan hiervan zou kunnen zijn dat Jezus ook op dinsdag de 13e gekruisigd werd. Dat ‘dertien’ negatieve geladen was in de christelijke wereld, is waarschijnlijk terug te halen tot het laatste avondmaal van Christus, waar dertien personen aanwezig waren.

In de Griekse mythologie is Mars (‘Marte’ in het Spaans, dat weer lijkt op ‘martes’, het Spaanse woord voor dinsdag) de God van de Oorlog, waardoor dinsdag een dag van ‘vernieling, bloed en geweld’ zou zijn.

De gevolgen er van

Dat dit bijgeloof grote invloed heeft op de economie mag wel duidelijk zijn want in Amerika verzuimen opvallend veel mensen op hun werk en zakelijke transacties worden uitgesteld.

  • De meeste vliegtuigen hebben geen 13e rij
  • Gebouwen hebben geen 13e verdieping
  • In ziekenhuizen zijn er geen operatiekamers met nummer 13

In Zuid-Amerikaanse landen als Argentinië en Uruguay geldt dinsdag de dertiende ook als ultieme pechdag. En in Italië is de 17e juist weer een ongeluksdag.