Ondergrondse wereld in Castellon van het oude mijnpark

Het Maestrat Mijnbouwpark is een fascinerende plek gelegen in de Valenciaanse Gemeenschap, Costa Azahar. Hier reis je door het industriële verleden in een gebied van meer dan 2000 hectare. Diverse historische gebouwen, verschillende mijnbouw gebieden en landschappen zijn getuige van de mijnbouw in dit gebied.

mijnpark-maestrat-castellon

Ijzererts Mijnen, hoe het begon

In de 19e eeuw zijn de mijnbouwactiviteiten in het Maestrat Mijnbouwpark begonnen. Toen werden de eerste ijzerertsafzettingen ontdekt. De ontginning van deze ertsafzettingen speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van de Valenciaanse Gemeenschap tijdens de Industriële Revolutie.

Deze mijnen bestaan voornamelijk uit ijzererts dat werd gewonnen van de jaren ’40 tot het begin van de jaren ’60 voor verwerking in de Altos Hornos de Sagunto.

Overblijfselen hiervan kan je bezoeken, net zoals indrukwekkende groeves en tunnels die zijn overgebleven van de mijnbouwactiviteiten.

Mijnbouwtechnieken, Innovatie en Duurzaamheid

Het mijnbouwpark van de Maestrat is best wel heel erg uniek om de evolutie van de mijnbouwtechnieken te leren kennen.

Van de vroege methoden, zoals de handmatige winning van erts, tot de meer geavanceerde technieken die in de loop van de tijd zijn ontwikkeld. Daarom is dit park een schat aan informatie over de innovaties die de mijnbouw in de regio heeft gevormd.

Mijnbouwmuseum

Een van de hoogtepunten van het Maestrat Mijnbouwpark is het Mijnbouwmuseum. Deze vind je in een prachtig gerestaureerd historisch gebouw.

Hier kan jij als bezoeker de geschiedenis van de mijnbouw in de regio ontdekken. Net zoals hoe het leven van de mijn arbeiders was.

Het museum heeft ook een uitgebreide collectie voorwerpen, documenten en foto’s die een fascinerend inzicht geven in het mijnbouwverleden van Castellon in de Valenciaanse Gemeenschap.

Mijnbouwschool

Naast het Mijnbouwmuseum is ook de voormalige Mijnbouwschool een belangrijk historisch monument in het Maestrat Mijnbouwpark. Met de oprichting in de 20e eeuw was het de bedoeling om de volgende generatie mijnwerkers op te leiden.

Vandaag de tijd is het gebouw dus te bezichtigen en meer te weten te komen over de opleiding, onderwijs en het leven van mijnwerkers uit die tijd.

Flora en Fauna

Het Maestrat Mijnbouwpark is niet alleen een plaats van historisch en industrieel belang, maar ook een gebied met een opmerkelijke biodiversiteit.

Met de verschillende landschappen in het park, variërend van dichte bossen tot open vlaktes, biedt het een habitat voor een breed scala aan flora en fauna.

Toeristen kunnen zeker genieten van de natuurlijke schoonheid van het park en de vele diersoorten observeren die er hun thuis hebben gevonden.

Duurzaam toerisme

Het behoud van de natuurlijke hulpbronnen en het milieu is van groot belang voor het Maestrat Mijnbouwpark. Het park is betrokken bij verschillende duurzaamheid- en milieubeschermingsprojecten om ervoor te zorgen dat zowel de historische als de natuurlijke rijkdommen behouden blijven voor toekomstige generaties. Cultureel en Natuurlijk Erfgoed.

Kom het mijnenpark bezoeken

Het Maestrat Mijnbouwpark is een unieke bestemming die een onvergetelijke ervaring biedt voor iedereen die geïnteresseerd is in de industriële geschiedenis, natuurlijke schoonheid en het culturele erfgoed.

Wist je dat… dit mijnenpark het tweede meest bezochte toeristische plek in het binnenland van Castellon is?

Het is mogelijk om met een toeristisch treintje het park te verkennen. Ook is er een restaurant en een picknickplaats aanwezig voor de nodige versnaperingen.

Vooraf dient er gereserveerd te worden, dit kan met whatsapp via telefoonnummer 651 17 70 71 of via de website Parcminerdelmaestrat.

Hoe je er komt kan je zien via Googlemaps.