Noche de San Juan 23 en 24 juni in Castellon wordt uitgebreid gevierd

Noche de San Juan is zoals elk jaar weer een groot ritueel feest. Iedereen trekt naar het strand om de start van de zomer te vieren. Vuurtjes worden gestookt en er wordt gegeten en gedronken. Nu wordt het groter dan ooit. Hieronder is van noord tot zuid te lezen wat er gebeurd in Castellon.

noche-san-juan

Vinaròs: Muziek op het Platjafest-festival

In Vinaròs zijn er geen uren gebruik van de stranden voor Sant Joan, wat, zoals traditioneel, samenvalt met de grote dag van de Fira i Festes de Sant Joan i Sant Pere (van 22 juni tot 2 juli). En toeristen komen van Catalonië en uit de gemeenschappen Aragon, Madrid en Baskenland.

Onbeperkte toegang en zwemmen is toegestaan. Wat gewoonlijk jarenlang niet wordt gedaan, zijn vreugdevuren op elk moment van de looptijd, en deze keer ook niet.

Ja, er is een speciaal schoonmaakdienst voor die dag en al die van de Fira i Festes, want er zijn elke avond festivals of concerten.

Op de avond van de 23e treedt de band Diamant op in de haven; en op het Platjafest op het strand van Fortí, La Tribu, Ivan RF en Geri.

Er zal geen pyromuzikale nacht zijn op de 23e, aangezien het in Vinaròs 2 juli de laatste feestdag is.

Benicarló: eten en baden, maar vuur is niet toegestaan

Benicarló bereidt veel patrouilles voor in de maritieme zone. Een deel van de kustpromenade en de Marqués de Benicarló-laan (van de Ticana-rotonde tot het Mariano Miquel i Polo-plein) wordt geblokkeerd.

Op de stranden kunnen mensen eten en baden, maar geen vreugdevuren aansteken.

Om 23.00 uur wordt het vreugdevuur aangestoken; 23:15 uur, in de Morrongo, vuurwerk; en 23.30 uur, Marengo groep op de esplanade van de havenmarkt.

Op de ochtend van de 24e wordt de schoonmaakactie geactiveerd; en de gastronomische beurs wordt gehouden op de Manuel Azaña-promenade; en nautische activiteit met proeverij van coca en mistela. Verslag: Alba Boix.

Peñíscola: Groot vreugdevuur en muziek op Habaneras

In Peñíscola is er geen traditie om de Nit de Sant Joan op het strand door te brengen. Het is niet verboden, maar niemand maakt vreugdevuren.

De gemeente zal er een aansteken op het zuidelijke strand habanera’s en mensen na het eten samenkomen om naar vuurwerk te kijken en lekker met de voeten in de zee.

Het strand wordt dagelijks schoongemaakt met machines en handmatige verzameling wordt versterkt.

Dit is al een weekend met een hoge toeristenbezetting in Catalonië –al met schoolvakanties– en Comunitat. Eigenaars van appartementen komen uit Aragon of Madrid.

Alcalà de Xivert: Batukadas en glas verboden op de stranden

De activiteiten worden geconcentreerd in Les Fonts. Het vreugdevuur brandt vanaf 00.00 uur, in aanwezigheid van een ploeg van brandweerlieden en Lokale Politie. Daarvoor treedt een batukada-groep op op het Vista Alegre-plein (19.30 uur) en in de haven van Las Fuentes (23.00 uur).

Rond 23.15 uur vuurwerkshow met Alcozancos op het strand van Les Fonts.

Vreugdevuren en baden zijn toegestaan, maar de politie zal ervoor zorgen dat er geen glazen flessen op het strand worden gebruikt om incidenten te voorkomen.

Torreblanca: DJ en twee vreugdevuren

Torreblanca bereidt veel activiteiten voor, meestal muzikale, en twee vreugdevuren met vuurwerk. Een in het centrum om 00.00 uur en een ander op het strand van Torrenostra om 12.10 uur.

Gemeentebrigades en Lokale Politie zorgen voor de veiligheid. Er komt een mobiele disco aan de boulevard.

Ribera de Cabanes: Een ‘pa i porta’, dans en de typische vreugdevuren

In Cabanes, in Torre la Sal, is een i porta georganiseerd, met dans en vreugdevuren.

Het is een klein strand, maar het ontvangt bezoekers uit Orpesa, Torreblanca, Cabanes en steden in het binnenland en toeristen die al zijn aangekomen.

Orpesa: muziek, vreugdevuren en leuke correfocs

Vanaf 20.00 uur heb je toegang tot het strand voor het diner. Het is toegestaan om een vreugdevuur te maken met respect voor het dragen van pallets of scherpe voorwerpen, voorafgaande toestemming is niet nodig en het strand van Morro de Gos is afgebakend.

De politie houdt toezicht op de promenade; en er is een schoonmaakapparaat de volgende dag.

Muziek en verlichting van het vreugdevuur van het stadhuis zijn gepland. Er worden bezoekers verwacht uit Madrid, Castellón, Zaragoza en Baskenland.

Benicàssim: Vuurwerk, muziek en distributie van ‘cocas’

In Benicàssim zijn diverse evenementen te zien aan het strand.

In de Torreón, om 22.00 uur vertrek van dolçainers en tabaleters door Les Creus naar het amfitheater Pepe Falomir; traditionele dansparade met de Cremaller Dance Group en distributie van Coca de San Juan (22.30 uur) en om 00.00 uur een vuurwerkshow.

In de Almadrava, Pompeii-orkest voor Villa Ana

In Eurosol-Heliópolis, naast restaurant Belumar, optreden van Resilientes en middernacht een uitreiking van cokes. In Heliópolis, mobiele disco voor de Playa Sol-appartementen (22.00 uur) en distributie van vuurwerk om 00.00 uur vanuit San Juan.

Nules, Strandbars en bull in de wijk Sant Joan

In Nules zijn de strandtentjes open, al is er geen traditie van vreugdevuren op het strand. Bovendien zal het festival van Sant Joan geconcentreerd zijn in de stad, in de buurt waar festiviteiten zijn. En op de 23e is er een stierengevecht gepland (23.30 uur).

Moncofa

In Moncofa begint de Nit de Sant Joan om 23.00 uur met een parade gekruid met een batucada en correfoc, geleid door Dracs d’Uixó, op de Avenida Mare Nostrum.

Daarna een feest in Camí Cabres vanaf 23.30 uur, het aansteken van het vreugdevuur van het stadhuis op het strand van Grau, op het Ruiz Picasso-plein. Om 00:00 uur. traditionele duik in de zee.

En om 12:15 uur, III Sant Joan DJ Festival, met de lokale bevolking José Cabedo (inwoner in Malibú Ibiza) en Álex Villa (van Jaleo Castelló). Daarnaast zal de animatiegroep Lia-te strandballen, t-shirts en matjes uitdelen aan het publiek.

Bar gerund door de El Peló en Fum i Flit club. Allemaal aan de Avenida Mare Nostrum (Masbó-gebied).

Xilxes: San Juan Fest, dj en meer entertainment op zaterdag

Het stadhuis van Xilxes en de festivalcommissie van Sant Vicent 2024 organiseren het San Juan Fest op de Plaza de la Armada op het strand. Op de 23e komt dj José Ouza en op zaterdag de 24e om 19.00 uur dj Arturo; populair diner (21.00 uur); en Okiki Fest vanaf 23.00 uur

Maak San Juan mee

Als je in deze periode in de buurt bent van de kust in een van de bovenstaande plaatsen. Ga er dan eens heen en laat je verrassen. Er is een hele leuke sfeer.

noche-san-juan-castellon