Nieuwe Spaanse verkeersborden in 2023 van de DGT

Met een nieuwe serie en verbetering verkeersborden presenteert de Spaanse verkeersdienst DGT deze voor gebruik in 2023. Na 18 jaar tijd was deze aanpassing wel eens nodig. Ook zijn er meer dan 125 illegale verkeersborden en hier wordt ook een einde aan gemaakt.

Een van de nieuwe verkeersborden die de DGT gaat plaatsen op Spaanse wegen en snelwegen

Vanaf 2023 zullen de nieuwe borden geleidelijk aan zichtbaar worden. De Directoraat Generaal Wegvervoer zullen de oude borden vervangen door de nieuwe.

Nieuwe borden

  • P-35

Is bedoeld voor gekruiste trajecten. Als twee auto’s elkaar kruisen tussen verschillende rijstroken. Denk aan een afslag die tegelijkertijd invoegstrook is.

Teken P-35
  • P-24

Waarschuwingsbord voor dieren in het wild. Wilde dieren, met name wilde zwijnen kunnen zo de weg oversteken. Dit heeft afgelopen jaren veel ongelukken gebracht.

Teken P-24
  • P-33

Gevaar voor belemmering van het zicht in de nabijheid door mist, sneeuw, rook, regen. Dit bord is een aanpassing van de oude.

Teken P-33
  • P-8

Dit bord geeft aan dat er gevaar is door de nabijheid van een overweg die niet is voorzien van slagbomen of halve slagbomen.

P-8 teken
  • P-21b

Waarschuwingsbord voor het gevaar vanwege de nabijheid van ouderen, zoals bijvoorbeeld een bejaardencentrum, woning enzovoort.

Het nieuwe sein P-21b
  • 22a

Wijst op het gevaar door de nabijheid van één of meerdere fietspaden.

P-22a
  • R-118

Verbod op toegang tot bijvoorbeeld elektrische scooters.

  • R-120. 

Waarschuwt voor het toegangsverbod voor voertuigen op basis van hun milieusticker of andere vastgestelde milieucriteria. De voorwaarden worden gespecificeerd op een S-860 begeleidend paneel of op een bord waarop het bord is opgenomen.

R-120-teken

S-1b

Dit bord informeert over het begin van een snelweg met meerdere rijstroken. En dus de plaats van waaruit de speciale verkeersregels op dit type weg gelden. Dit signaal kan de aftakking van een kruising aangeven die naar een snelweg met meerdere rijstroken leidt.

verkeersbord met meerdere rijstroken
  • S-1c

Waarschuwingsbord voor het principe van een 2+1 weg die uit drie rijstroken bestaat en verkeer in beide richtingen toelaat. 

De middenbaan is bedoeld om de inhaalmanoeuvre makkelijker te maken en is afwisselend gereserveerd voor beide rijrichtingen. 

Dit sein kan ook de aftakking van een kruising aangeven die naar een 2+1 weg leidt.

Señal de carretera 2+1
  • R-422. 

Verplichting voor fietsgebruikers wandelend verder te gaan. Indien deze verplichting beperkt is tot bepaalde periodes, wordt dit aangegeven door middel van een aanvullend paneel.

Señal R-422