Middeleeuwse dorpen in Castellon: Segorbe

In de provincie Castellon zijn een aantal middeleeuwse dorpen waar je lekker doorheen kunt slenteren. In dit deel zullen we zullen Segorbe bespreken daar heeft zich heel wat afgespeeld in vroegere tijden.

In een middeleeuws dorp werden huizen gebouwd van lokale materialen, zoals steen en hout. Ook bestond de huizen uit rieten of pannendaken. De economie van een middeleeuwse stad was gebaseerd op landbouw en ambachten. De meeste inwoners werkten dan ook in deze activiteiten. 

In de volgende delen zullen we de andere middeleeuwse dorpen bespreken zoals Sant Mateu, Orella, culla, Vilafames.

Wat is er zo bijzonder aan Segorbe?

Dankzij de archeologische vondsten in El Cerro de Sopeña kunnen we rond 1550 voor Christus de eerste menselijke nederzetting plaatsen. 

Later woonden ook Iberiërs en Romeinen daar. Na de herovering vestigden de koningen van Aragon, Martin I “de Mens” en zijn vrouw María de Luna.

En tot de 16e eeuw bewoonden de hertogen van Segorbe in het kasteelfort XVI.

Sinds de 18e eeuw was Segorbe een bloeiende economie en wist je dat…Segorbe samen met Castellon de la Plana de grootste stad was van Castellon?

Na de onafhankelijkheidsoorlog van 1808-1814 raakte Segorbe in verval en bleef het aantal inwoners op circa 8000. Vandaag de dag heeft Segorbe 9139 inwoners en is een toeristische trekpleister.

Acueducto medieval de Segorbe.
Middeleeuws aquaduct van Segorbe.

De oude binnenstad

De oude binnenstad van Segorbe valt op door zijn middeleeuwse indeling. Hier kan je heerlijk door de straatjes struinen en de oude huizen bewonderen. Bovendien is het tot cultureel belang verklaard.

In de oude binnenstad vinden we ook monumenten van militaire aard zoals de cilindrische torens van de gevangenis en de beul. Deze maakten samen met Arco de la Verónica deel uit van de stadsmuur. 

Er zijn ook nog een aantal belangrijke burgerlijke monumenten zoals

  • het stadhuis, het oude hertogelijke paleis, het gebouw van het Archeologisch Museum en het Olijfolie museum. 

Tevens zijn hier een aantal religieuze monumenten te zien zoals

  • Kathedraalbasiliek
  • Kerk van San Joachim
  • Santa Ana
  • San Pedro
  • San Martín
  • Seminarie 

Interpretatiecentrum van de intocht van stieren en paarden, crypten van de kathedraal en interpretatiecentrum van de middeleeuwse torens.

Hoe er te komen?

Auto: 

Via de V-21 en de A-7 te bereiken. Het laatste stuk gaat via de A-23.
Bus:

Vanuit Valencia met busmaatschappij Herca, een aantal keer per dag tussen Valencia en Segorbe. Kijk op de website voor de vertrektijden.

Trein: 

Lekker ontspannen in de Cercanías lijn C5 (stoptrein voor korte afstanden) van Renfe. Tickets koop je op het treinstation van vertrek.