Middeleeuwse dorpen in Castellon: San Mateu

San Mateu is gelegen in de regio Bajo Maestrazgo en is de hoofdstad van deze regio. De vallei is rijk aan zuiver en kristalhelder water. Met diverse natuurlijke bronnen: Font de les Piques, Morella, Aiguanova, Font Cuberta, Guilona.

En ook beekjes zoals Benifarquell, Palacio en Coma die uitmonden in de Rambla de Cervera. Daarnaast is dit dorp uitgeroepen tot een stad van cultureel belang.

Gebied Maestrazgo

Het gebied Maestrazgo bestond uit Baylias en Encomiendas. Waaronder de Baylio Cervera of Mensa Maestral met acht steden: 

  • Cervera del Maestre, San Mateo, Traiguera, Chert, La Jana, Rosell, Canet en Calig

Wat is de oorsprong van Sant Mateu?

De oorsprong van Sant Mateu dateert van vóór de verovering door James I. In 1237 overgeleverd aan de hospitaalridders creëerden zij de Carta Puebla. 

In 1319 behoorde het toe aan de Orde van Montesa en werd het de residentie van de Meesters en het hoofd en de hoofdstad van de Maestrazgo. 

Export van wol

Hier begint een prachtig tijdperk waarin Sant Mateu een belangrijk exportcentrum van wol naar de weefgetouwen van Florence en omgeving wordt. 

Het politieke belang ervan blijkt duidelijk uit de viering van de Cortes Generales van het koninkrijk in 1369-1370, 1421, 1429 en 1495.

De wolhandelaren waren de drijvende krachten achter de bouw van de Aartspriesterkerk van San Mateo. Ook wel “de kathedraal van de wolhandelaren” genoemd.

San Mateu werd bezocht door figuren als San Vicente Ferrer, Clemens VIII, Filips II en Benedictus XIII, paus Luna.

Paus Luna was in 1410 een paar maanden tijdelijk heer van de stad. De belangrijkste historische gebeurtenis die plaatsvond in Sant Mateu was het einde van het Westers Schisma, op 15 augustus 1429.

Fuente del Ángel de Sant Mateu.
Fontein van de Engel van Sant Mateu.

Wat te zien in Sant Mateu?

Een wandeling door Sant Mateu onthult het historische belang van dit gezellige stadje en je herbeleeft de geschiedenis van de Orde van Montesa, Papa Luna, de Katharen Belibaste, de bezoeken van San Vicente Ferrer, de Germanías en nog veel meer historische feiten. 

Het centrum van de stad is het gezellige Plaza Mayor met zuilengang (14e eeuw) waar de Fuente del Ángel zich bevindt. 

Onze tour begint met een prachtig voorbeeld van gotische architectuur uit de Maestrazgo, zoals het stadhuisgebouw of Cort Nova uit de 15e eeuw. 

Gotisch paleis

Naast het stadhuis vinden we de Carreró dels Jueus en het Borrull paleis of L’Audiència. een gotisch paleis uit de 15e eeuw.

Een gebouw waarin het VVV-kantoor en het Stedelijk Historisch Museum zijn gevestigd. In dezelfde straat vinden we een oude gotische oven uit de 14e eeuw. 

Monumentale fontein

Elders vinden we het het plein waar we de monumentale fontein van de Mare de Déu de la Font (15e eeuw) zien. Deze emblematische fontein is omgeven door zes Toscaanse zuilen en wordt bekroond door het beeld van de Maagd en het Kind uit de 15e eeuw.

Van de religieuze gebouwen valt de Aartspriesterkerk (13e-18e eeuw) op. Een majestueus voorbeeld van Valenciaanse gotische architectuur. 

Het behoudt een romaanse deuropening (13e eeuw), de gotische zijdeur of Porta Falsa (15e eeuw) en de imposante achthoekige klokkentoren (15e eeuw). 

Binnen kunnen we het prachtige schip, het kruisgewelf, de relikwieën van Sint Clemens de Martelaar en het Aartspriestermuseum zien waar de Lignum Crucis (15e eeuw).

Het reliekschrijn van Madonna Galina uit de 15e eeuw en de kelk van de paus opvallen. Zo ook de Creu Grossa uit 1397.

Een groot gotisch processiekruis gemaakt door de goudsmeden van de stad en een meesterwerk van de Valenciaanse gotische goudsmeedkunst. 

Kerk San Pedro

In de straten van het bovenste deel van de stad kunnen we, samen met interessante voorbeelden van statige architectuur, de buitenkant van de kerk van San Pedro (13e -18e eeuw) zien. 

We kunnen ook het Museum van Les Presons bezoeken met zijn sombere kerkers. 

Agustinas klooster

Nabij het museum vinden we het Agustinas klooster (16e-18e eeuw) met een kerk in barokstijl en het paleis van de markies van Villores (16e eeuw). Een prachtig voorbeeld van renaissancearchitectuur.

Wat schaft de pot in San Mateu?

Natuurlijk kunnen we ook eten in San Mateu. Maar wat schaft de pot eigenlijk?

San Mateu kent een gastronomie die is gebaseerd op lokale producten. Denk aan gerechten zoals de Sant Mateu-stoofpot, gebakken rijst, gegrilde koteletten, geraspt lamsvlees, konijn met slakken, paella en gebakken geit. 

Tot de traditionele gebakjes behoren onder meer 

  • rollets d’aiguardent , primetes , pastissets , bunyols , rosques , prims , coques salades , suspiros en almendrados .

Andere typische producten van de lokale gastronomie zijn honing, olijfolie en San Mateo-kaas.

Wijntoerisme

Verder is er nog veel te ontdekken over wijn, oude olijfbomen, oliemolens en diverse wandelpaden. Zoals de route van de duizendjarige Olijfbomen.