Middeleeuws dorp Saranyana zoekt inwoners om leegloop tegen te gaan

Het gemeentebestuur zal € 500.000 investeren dankzij de hulp van de Generalitat om straten te ontwikkelen en de omgeving aantrekkelijker te maken om te wonen.

Foto de archivo del poblado románico de Saranyana, en la Todolella.
Saranyana, en la Todolella. / Elperiodicomediterraneo

Historie

Vroeger bestond het uit 9 woningen en 7 boerderijen verspreid in de omgeving. Op de akkers groeide tarwe en gerst. Het graan werd gemalen in de molen die naast de rivier Cantavieja lag.

In de jaren ’50 liep het dorp al snel leeg omdat bewoners naar gebieden vertrokken zoals Castellon, Vinaros en Barcelona.

Subsidie

De gemeenteraad van Todolella heeft van de Generalitat een subsidie ??van €500.000 gekregen voor het herstel van de straten, het oude stadhuis en de kerk van het middeleeuwse stadje Saranyana. Een onbewoond dorp van de regio Els Ports.

De financiering loopt via verschillende fasen van het Conviure-plan, van het voormalige Ministerie van Volkshuisvesting en Bioklimatische Architectuur.

Aanvankelijk ontvingen zij een subsidie ??van €70.000. Nu hebben ze volgens het aanbestedingsportaal een bedrag van €272.185,74 toegekend, inclusief belastingen plus een derde subsidie bedrag, wat volgens gemeentelijke bronnen €160.000 zal bedragen.

Imagen de archivo en el poblado de Saranyana.
poblado de Saranyana. / Elperiodicomediterraneo

Met dit geld wil de gemeente het traditionele historische centrum van Saranyana herstellen, dat tot een bezit van lokaal belang is verklaard.

Versterken van cultureel erfgoed

“We willen de ontvolking het hoofd bieden en de groei van het district bevorderen door het culturele erfgoed te versterken”, legt burgemeester Javier Querol uit.

“Deze hulpmiddelen zijn essentieel zodat kleine gemeenten in de beste omstandigheden over ons erfgoed kunnen beschikken.

Bovendien is het opknappen van dorpen en omgeving een investering die impact heeft op de lokale economie en het toerisme”, zegt Querol. De werkzaamheden zullen drie maanden duren.

Inzet op het plattelandsleven

Saranyana is een oud bevolkingscentrum dat momenteel onbewoond is. Tot het midden van de vorige eeuw woonden er nog mensen.

Tussen de straten bevinden zich overblijfselen van wat ooit een stad was met veel leven.

De kerk, de oven, het stadhuis of zelfs de gevangenis zijn voorbeelden van de architectonische overblijfselen die bewaard zijn gebleven.

“Het zou ideaal zijn als de rehabilitatie ervan ook de komst zou vergemakkelijken van nieuwe gezinnen die kiezen voor het plattelandsleven en zich inzetten voor het herbevolken van deze gebieden die zonder twijfel idyllisch zijn voor het toerisme in het binnenland”, zegt Querol.

Eerdere investeringen

Daarbij moet bedacht worden dat de gemeente al jaren resoluut inzet op het herstel van de stad Saranya. In die zin hebben de raad en de Generalitat in 2021 al in totaal € 55.600 geïnvesteerd.

Bij die gelegenheid concentreerden de werkzaamheden zich op het inrichten van de kluis met een uniek houten platform.

Ook benadrukt de eerste burgemeester het belang van “het consolideren en voorbereiden van de hele site op zijn erfgoed, historische, culturele en artistieke waarde.”