Tegelmuseum Manolo Safont, Onda

De regio Castellon aan de Costa Azahar is een echte keramiek regio met veel fabrieken waar tegels worden gemaakt en vervoerd naar zowel binnenland als het buitenland. Hier worden de mooiste tegels gemaakt en soms kom je die tegen als je door de prachtige dorpen loopt of bij restaurants die nog authentieke tegels aan de wand hebben hangen.

Het tegel museum in Onda welke is opgericht in 1968 bewaart, als resultaat van een grote conserveringsinspanning, enkele uitstekende collecties van Valenciaans architecturaal keramiek .

Tegelmuseum

Het interieur toont de geschiedenis en rijke keramische traditie van de bevolking met de meer dan 80.000 objecten die dit indrukwekkende en moderne museum herbergt, allemaal gerelateerd aan tegels, een sector die door de jaren heen de onbetwiste economische motor van Onda is geworden. Vele inwoners verdienen de kost bij de fabrieken die keramiek produceert.

Er zijn veel keramische stukken te zien in het museum, variërend van gotische tegels tot bijna actuele producties. De grootste collecties komen overeen met het keramiek dat al meer dan 200 jaar uit de ovens van ondense ateliers komt.

Mooie collecties

Het museum biedt tevens andere collecties aan die overeenkomen met een reeks etnologische objecten, zoals: pers, machines, gereedschappen. Verschillende documentaire bestanden die verband houden met het wereldwijde proces van productie, ontwerp en marketing van tegels en, met een permanente tentoonstelling, waar het de historische, sociale, technische en economische context, met de nadruk op de tentoonstelling van collecties modernistische tegels uit de 19e eeuw.

De toegang is gratis, maar voor slechts één euro kun je met een gids een bezoek brengen aan het museum.

De openingstijden zijn van dinsdag tot en met vrijdag van

  • 11.00 uur tot 14.00 uur en van 16.00 uur tot 20.00 uur
  • Zaterdag, zon- en feestdagen van 11.00 uur tot 14.00 uur en van 17.00 tot 20.00 uur.

De adresgegevens van het tegelmuseum

  • Carrer Paris, s/n,
  • 12200 Onda
tegel-museum-onda