Los Reyes Magos 5 en 6 januari, Driekoningen

Driekoningen wordt op 5 en 6 januari gevierd in Spanje en is vergelijkbaar met Sinterklaas feest in Nederland. Spaanse kinderen vieren dit christelijke feest wat in Spanje Los Reyes Magos heet. Op deze dag worden de kinderen heel erg verwend met cadeaus.

Dit feest is ontstaan in de 19e eeuw in Spanje als een kinderfeest, traditiegetrouw vanaf de 12e nacht, dus de nacht voor Driekoningen. Dit als eerbetoon aan de oosterse Sint Nicolaas.

Melchoir, Caspar en Balthazar

De Magiërs van het oosten, Driekoningen of Drie Wijzen zijn Melchoir, Caspar en Balthazar.  Zij nemen kerstcadeautjes mee voor alle Spaanse kinderen die zich goed gedragen hebben.

Maar zijn de kinderen stout geweest dan krijgen ze zwarte steenkolen, dit zijn dan wel zoete en lelijk uitziende snoepjes, in Nederland krijgen stoute kinderen de roe. Over het algemeen komt dit niet zoveel voor in Spanje.

Kinderen moeten een brief schrijven

Voorafgaand moeten kinderen een brief schrijven aan de Drie Wijzen en vertellen welke cadeautjes ze wensen en waarom. Daarna wordt de brief persoonlijk afgegeven op 5 januari als de drie wijzen aankomen.

Vaak zijn de driekoningen te vinden in cadeauwinkels of winkelcentra en kunnen de kinderen daar persoonlijk de brief afgeven. Of aan de afgezanten en koninklijke postbodes.

Als de Driekoningen zijn aangekomen volgt er een spectaculaire traditionele optocht.

De Driekoningen rijden door de straten op hun kamelen met veel cadeautjes en worden begeleid door Koninklijke helpers die snoep gooien naar de kinderen.

Parade met Kamelen en Olifanten

In heel Spanje zijn er diverse parades met elk zijn eigen specifieke stijl afhankelijk van de streek.
In Barcelona komen de Drie Wijzen aan vanuit zee waar vervolgens een parade met kamelen en olifanten door de straten zal volgen. Diverse parades zijn tevens te volgen op de televisie.

Driekoningen

De kinderen zullen ’s Avonds vroeg naar bed gaan in afwachting van Malchoir, Caspar en Balthazar welke cadeau’s er worden achtergelaten. Op de vensterbank wordt brood en water neergezet voor de kamelen.

Nadat de kinderen in de ochtend van 6 januari hun cadeaus hebben uitgepakt, zullen de meeste van hen meteen de straten opgaan om dit te laten zien aan anderen en om er mee te spelen.

Roscón de Reyes is traditie

Al met al is het vreugdevolle dag voor de hele familie waarbij ook genoten wordt van de Roscón de Reyes, een ronde zoetigheid waarbij een figuurtje (la Sopresa) verstopt zit.

Roscon
Roscon