La Marjal en Els Estanys Almenara, uitgeroepen tot beschermde gebieden

Het natuurgebied Marjal de Almenara en Playa de Moncofa zijn uitgeroepen tot speciale beschermde gebieden. Het zijn nu beschermingszones voor vogels. Dit gebied is het op een na grootste moeras in Castellón, met veel water van goede kwaliteit. 

Op deze manier hebben de ZEPA Marjal en Els Estanys de Almenara 1.486 hectare grond tussen Almenara, Xilxes, la Llosa, Moncofa, Benafites, Quartell en Sagunt.

Dit gebied bestaat voor 70% uit rijstvelden, voor 10% uit kanalen en sloten, voor 20% uit natuurlijke vochtige zones en veengebieden.

Vogels spotten

Wist u dat er ongeveer 11 soorten watervogels in het gebied aanwezig zijn?  Onder meer de roerdomp, de moorse meerkoet, de bruine tafeleend. Dus voor vogelaars is het een uitstekend gebied om eens vogels te gaan spotten. Daarnaast zijn er Europese vijverschildpadden en enkele endemische florasoorten te vinden.

Microreservaat in Moncofa

De SCI Playa de Moncofa heeft een oppervlakte van 1,01 hectare in dit gemeentelijk gebied. Het is een klein kustgebied wat overeenkomt met het bestaande microreservaat. Hier zijn dan ook stranden te vinden met zand en grind.

Natura 2000 netwerk

Het maakt niet alleen deel uit van het Natura 2000-netwerk, maar is ook een nat gebied dat is uitgeroepen door de overeenkomst van 10 september 2002 door de regering van Valencia. Hierbij is de catalogus van wetlands van de Valenciaanse Gemeenschap goedgekeurd.

Daarnaast is het gebied in de Valenciaanse Gemeenschap opgenomen in de Ramsar-conventielijst van wetlands van internationaal belang door de resolutie van 9 juni 2017. Dit betekent dat het wordt opgenomen in de lijst van de Ramsar conventie, wat inhoudt dat het watergebieden zijn van internationale betekenis, vooral belangrijk als verblijfplaats voor watervogels.

Momenteel omvat het Natura 2000 netwerk gevestigd in Zwitserland meer dan

  • 160 aangesloten partijen
  • 1912 aangeduide watergebieden
Moncofa-Grao
Moncofa, Grao de Moncofa en stranden

Natura 2000-netwerk

Allebei de soorten, ZEC en ZEPA, vormt het natura 20000 netwerk. Dit is een Europees ecologisch netwerk van beschermde gebieden voor de biodiversiteit. De beschermde vogelsoorten zijn zeer belangrijk voor de Vogelrichtlijn.

Ben je in de regio Castellon of Valencia bezoek dan dit gebied eens. In Marjal de Almenara kunt u heerlijk wandelen en genieten van de prachtige natuur. Rijdt ook eens door de rijstvelden die dit gebied rijk is.