Kerst in Spanje

Zoals wij in Nederland kerst kennen is het in Spanje een beetje anders.

Op veel Spaanse pleinen en in etalages is natuurlijk wel kerstverlichting te zien en levensgrote kerststallen waar kerstspellen worden opgevoerd door acteurs en actrices de Jozef, Maria en de Drie Koningen vertolken.  De kerstmarkten zijn sterk in opkomst in Spanje.

Kerstloterij

De bekende Kerstloterij “El Gordo” is razend populair en er worden massaal loten aangeschaft, want de prijzenpot van ruim 2 miljard wil iedereen wel winnen. De trekking is op 22 december en wordt de hele dag uitgezonden op de het Spaanse TVE. Weeskinderen zingen de gewonnen getallen voor.

Kerstavond in Spanje

Kerstavond ook wel ‘Nochebuena’ speelt in Spanje de hoofdrol. Families komen bijelkaar in huiselijke kring, het is echt een familiebijeenkomst en er wordt uitgebreid gegeten. Op kerstavond zijn de meeste restaurants en bars gesloten.

Eerste Kerstdag

Op deze dag komt de familie weer bijelkaar om uitgebreid te lunchen. Het gerecht bestaat vaak uit schelpdieren en vis of gebraden kalkoen (pavo asado). Tevens allerlei zoetigheden staan op tafel zoals Turrón, een soort noga.  Er worden ook allerlei cadeautjes uitgedeeld voor elk familielid.

Kerst kadootjes

Vaak krijgen kinderen een huisdier kado met kerst, dit moet dan wel een puppy zijn want dat is zo leuk. Maar na een aantal maanden is de puppy groot geworden en kijken de kinderen er niet meer naar om…dus de dieren belanden op straat, in de asiels of…

En wat gebeurd er dan op Tweede Kerstdag? Hier doen Spanjaarden niet aan.