Kastelenroute in de provincie Castellon

Kastelen bezoeken in de provincie Castellon is een leuke bezigheid om wat cultuur op te snuiven en omdat dit ver terug gaat in de tijd. Aan de Costa del Azahar ademt nog historische sfeer en is zeer spannend, en leuk om te fotograferen.

In de Costa del Azahar zijn een aantal kastelen te vinden waarvan sommigen verlaten zijn en anderen nog bewoond of waar de horeca zich bevind.

Het kasteel in Peñiscola

Peñiscola Castle is een kasteel in Peñiscola, Castellón, gelegen op 150 km ten noorden van Valencia. Het kasteel is gerestaureerd en open voor publiek. Het kasteel ligt op een steile rots met uitzicht op de Middellandse Zee, op een hoogte van 64 meter boven zeeniveau.

Een aantal restaurants bevinden zich hier en de huizen zijn bewoond. Je kan hier rustig rondwandelen.

Wist je dat…Het kasteel, het artilleriepark en de muren gebruikt zijn voor het opnemen van televisie en films? Peñiscola is een geliefd oord voor toeristen, dit komt mede door het mooie strand die nabij het kasteel ligt.

Peñíscola-Castellon
Peniscola

Het kasteel in Oropesa

Dit zijn eigenlijk 2 kastelen in een. Het oude kasteel is gedeeltelijk bewaard gebleven. De gebouwen bestaan uit een Arabisch fort en het Palacio de los Álvarez de Toledo, de graven van Oropesa uit de 15e eeuw. Nu is het omgebouwd tot een nationale Parador. Uniek is de stenen trap.

Het oude kasteel werd gebouwd door de Arabieren tussen de 12e en 13e eeuw, bovenop een Romeins fort. Van rechthoekige pand en met vier ronde torens in de hoeken, zijn er slechts twee bewaard gebleven.

Het nieuwe kasteel werd gebouwd in de 15e eeuw en de kern bestaat uit een groot plein met een oud paradeplaatsje en is het decor van culturele activiteiten. Van daaruit is het mogelijk via de trap naar de loopbrug en de torens te gaan en genieten van de indrukwekkende omgeving. 

Het kasteel is eigendom van de gemeenteraad van Oropesa en herbergt een nationale Parador.

Het kasteel in Vilafamés

Vilafames is gelegen in het binnenland op 25 kilometer afstand van Castellon de la Plana. Dit is werkelijk een heel gezellig dorpje met op de berg het kasteel. Het dorp is in 1233 door koning Jaime 1 veroverd. Vilafames is in 2005 uitgeroepen tot cultureel erfgoed.

Het kasteel is vrij te bezoeken en is uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Hier kan je even heerlijk door de straatjes slenteren en neerploffen op een van de zeer gezellige terrasjes. Wat zeer opvallend is is de “Roca Grossa”,een gigantische grote steen die niet te ontwijken is in de hoofdstraat. Hier worden dan ook veel foto’s gemaakt.

De omgeving is eveneens prachtig om door heen te rijden.

Kasteel-Vilafames
Kasteel Vilafames

Het kasteel in Morella

Bij het aanrijden van Morella is het kasteel al bovenop de berg te zien. Dit fraaie dorp met 3000 inwoners mag zeker niet overgeslagen worden. Het kasteel is ooit een van de meest indrukwekkende forten geweest van de Middellandse Zee. Morella is eveneens een zeer geliefde vakantiebestemming bij toeristen.

Tegen betaling van €3,50 is het kasteel te bezoeken. De openingstijden zijn

  • Maandag – Zondag 11:00 – 19:00 uur (Zomer)
  • 11:00- 17:00 uur (Winter)

Het kasteel in Sagunto

Rond de oude stadsmuren van het kasteel is het een en al gezelligheid. Terrasjes en de oude huizen zijn een bezienswaardigheid, vergeet ook de voormalige Joodse wijk niet. Rond het kasteel zijn overblijfselen te vinden uit de Romeinse-, Iberische- en middeleeuwse tijd.

Het reisprogramma “Gort over de Grens” in Valencia begon de reis boven op het kasteel.

In 1931 werd het kasteel uitgeroepen tot Nationaal Monument. Als je in Valencia bent is het maar 23 kilometer rijden naar het Kasteel in Sagunto, per trein te bereiken.

Het kasteel is vrij toegankelijk en elk jaar worden hier feesten gehouden.

Kasteel-van-Sagunto