Kapperspaal in Spanje

Heb jij je ook wel eens afgevraagd waar die gekleurde draaiende paal voor dient en wat het betekent als je langs een kapper liep? Dit is de zogenaamde Kapperspaal, Barbierspaal of barbiersstok. In Spanje is dit veel te zien maar ook in Portugal, Frankrijk en andere landen.

Geschiedenis van de Kapperspaal

In de vroege geschiedenis werd de barbier of kapperszaak herkend aan zijn Kapperspaal, het werd ook wel Barberpole genoemd. In de 16e eeuw had de barbier naast het scheren, knippen ook het trekken van tanden en kiezen, amputaties of voerde kleine operaties uit.

Aderlaten behoorde eveneens tot zijn pakket. Dit gebeurde d.m.v. de arm af te binden met een windsel en een stok er tussen te zetten zodat de arm goed werd afgekneld. Als dit klusje klaar was dan werden deze windsels buiten gehangen om te drogen aan de stok. Zo kon iedereen zien dat dit een prof was en dat de volgende patiënt geholpen kon worden.

Gouden bol

De gouden bol die tegenwoordig te zien zijn waren van oorspronkelijk afgeleid van de loden bekkens die werden gebruikt om bloedzuigers te bewaren. Het bloed werd opgevangen in de bol tijdens het aderlaten.

De kapperspaal op een stoffige zolder

Door moderne technieken waren de barbiers in het slob geraakt en moesten zich omscholen voor kapper of coiffeur, hierdoor belandde de kapperspaal in het stof. Na ongeveer 50 jaar werd de kapperspaal maar weer eens tevoorschijn gehaald omdat er een nieuwe techniek ontstond, namelijk, het scheren met een open mes. Want nu moet je wel een moderne baard hebben.

Dus de kapperspaal hangt nu weer uit bij de barbier en als je zo’n draaiende stok ziet dan weet je dat het een echte kapsalon is.