Huis kopen in Castellon, dit zijn de stappen

Kopen van een huis het stappenplan in Castellon

Huis kopen in Castellon, dit zijn de stappen die doorlopen worden. Bij het kopen van een woning in Castellon komen een aantal zaken kijken die we in Nederland niet gewend zijn. Hieronder beschrijven we wat de stappen zijn bij het kopen van een woning aan de Costa de Azahar. En alles begint dus bij het aanvragen van het NIE nummer.

NIE nummer

NIE nummer is een fiscaal nummer (Numero de Indentificatión de Extranjeros) die de rest van je leven geldig is, net zoals in Nederland het BSN nummer. Dit is nodig voor o.a.

 • juridische, administratieve of financiële zaken
 • Auto of scooter kopen
 • Bezorgdiensten, zij vragen altijd naar het NIE nummer
 • Overheidsinstellingen

Dit nummer kunt u zelf aanvragen bij de nationale politie of bij het kantoor voor buitenlanders (Extranjeros), afhankelijk van de woonplaats. Maar dit kan ook door een Gestor of Advocaat geregeld worden. Houd er wel rekening mee dat het een aantal weken in beslag kan nemen, wees hier dus tijdig mee.

Bankrekening openen

Een Spaanse bankrekening openen kan bij diverse banken. De reden om een Spaanse bankrekening te openen kan zijn

 • Gas, water en licht,
 • internetabonnement afsluiten.
 • Het bijbehorende bankpasje is eveneens handig als betaalmiddel in de winkels.
 • Online aankopen is het eveneens handig want het is vaak niet mogelijk om met Ideal te betalen.

Wij hebben zelf voor de BBVA gekozen vanwege de geringe afstand en dit blijkt een prima bank te zijn. Daarnaast hebben wij Openbank.nl. Hierbij kan je online een Spaanse bankrekening openen en hulp krijgen in het Nederlands.

Wat neem je mee naar de bank voor informatie?

 • Paspoort
 • NIE nummer formulier
 • Spaans adres
 • Rekeningafschrift met vermelding Nederlands adres
bankrekening-openen
Spaanse bank

De onderhandeling

In Spanje kan het voorkomen dat een woning bij meerdere woningsites of makelaars te koop staat. De woningen kunnen worden aangeboden in diverse prijsverschillen bij dezelfde woning. 

Het reserveringscontract

Het reserveringscontract wordt gemaakt als er een overeenkomst over de prijs bereikt wordt. Dit contract is niet uitgebreid, wat inhoudt dat er een overeenstemming is bereikt van beide partijen. De woning wordt van de markt gehaald. De koper betaald een kleine aanbetaling van rond de 3000 euro. In dit contract wordt vastgesteld wanneer het koopcontract getekend gaat worden.

Het onderzoek

Tussen de tijd van het tekenen van het reserveringscontract het koopcontract wordt er een onderzoek gedaan naar de woning:

 • Is de woning legaal?
 • Vrij van lasten en schulden?

Als blijkt dat er abnormale zaken zijn met betrekking tot het huis die niet op te lossen zijn dan wordt de aanbetaling aan de koper teruggegeven. In deze fase gaat u een NIE gaan aanvragen en een bankrekeningnummer openen.


Voorlopig koopcontract

Het is gebruikelijk om eerst een voorlopig koopcontract te tekenen, afhankelijk van de overbruggingsperiode. Hierin staan alle voorwaarden die in de overeenkomst afgesproken zijn. Er dient dan eveneens een aanbetaling van 10% te worden gedaan. Minus het bedrag van het reserverings- contract.

Escritura de Compraventa,  het definitieve koopcontract bij de Notaris

Als de bovenstaande is doorlopen wordt er een afspraak met de notaris gemaakt. De Aankoopmakelaar, Gestor of Advocaat gaat met u mee. Mocht er een hypotheek zijn afgesloten dan gaat er ook een vertegenwoordiger van de bank mee. Dit geldt tevens voor de verkopende partij. Het contract zal worden voorgelezen in het Spaans, neem wel iemand mee die het voor u kan vertalen. Aan het eind zal de notaris vragen of u alles heeft begrepen en of er nog vragen zijn.

Het kan dus zijn dat u met een grote groep rond de tafel zit. Als het koopcontract is ondertekend en de betaling is gedaan, ontvangt u de sleutels van het nieuwe huis en bent u de nieuwe eigenaar van de woning.

Let op…Na afloop wordt hier ook de Notariskosten afgerekend en deze worden gedeeld door koper en verkoper. Tenzij dit anders is afgesproken.

Inschrijving Eigendomsregister

Nadat het koopcontract is ondertekent wordt de woning in het eigendomsregister ingeschreven, zodat u als nieuwe wettelijke eigenaar staat geregistreerd. Dit neemt ongeveer 2 a 3 maanden in beslag vanaf de ondertekening van akte. De nutsvoorzieningen en belastingen zullen op uw naam worden gezet. De betalingen hiervan worden van uw Spaanse bankrekening worden geïnd.

Kosten makelaar of Courtage

In Nederland betaald de verkopende partij normaal de kosten van de makelaar. Uiteraard worden deze kosten in de verkoopprijs meegenomen zodat uiteindelijk de koper de kosten betaald. In Spanje daarentegen worden de kosten niet altijd door de verkopende partij betaald. Eigenlijk is dit systeem veel transparanter.

Voor de aankoop krijgt de koper de courtage te zien van de makelaar. Vaak is dit nog onderhandelbaar. In tegenstelling tot wat een makelaar in Nederland doet voor zijn geld zal de makelaar in Spanje u volledig begeleiden in uw aankoop. Hij zal bijvoorbeeld met u mee kunnen gaan naar de bank voor oprichting rekening en aanvraag NIE nummer.

nie nummer
Nie Nummer