Het kopen van een huis in Castellon

Het kopen van een huis in Castellon dromen veel mensen van. Voor vakantie, langer verblijf of een bed en breakfast te beginnen. In Spanje gaat het kopen van een woning er net iets anders aan toe. Wat komt er bij kijken. Hieronder is het te lezen.

De Notaris:

Het kopen van woningen in Spanje gaat iets anders dan in Nederland al lijkt het in grote lijnen van niet. Een van de grootste verschillen is de functie van de notaris. De Spaanse notaris is er eigenlijk alleen om de papieren officieel te maken en te controleren of alle belastingen wel betaald zijn.

Dit in tegenstelling tot de Nederlandse notaris die alle documenten controleert en zelfs de betaling via zijn rekening laat lopen. Wel zijn er steeds meer notarissen die moderner worden en soms zelfs een derden rekening hebben voor het ontvangen en doorsturen van het geld.

Bij het kopen van een huis in Spanje is het handig iemand te hebben die er langere tijd verblijft. Dit omdat ook niet alle documenten en papieren binnen 2 weken verwerkt zijn. Het is moeilijk en eigenlijk onmogelijk in je vakantie even een huis te kopen. In de meeste gevallen begint de notaris pas met opmaken van alle documenten op het moment dat je zijn kantoor binnenloopt.

Wat je nodig hebt:

Om een huis te kunnen kopen in Spanje heb je uiteraard geld nodig. Dit kan je eigen geld zijn of van de bank geleend. Bij de meeste overdrachten vind de betaling plaats met cheques. Je zal dus eerst een bankrekening moeten openen om een check te kunnen uitschrijven bij de bank.

Deze cheques staan op naam van de verkoper en kunnen dus alleen door hem of haar worden ge-int.

Om een bankrekening te openen heb je een NIE (numero de identidad de extranjero)nummer nodig. Dat is een Spaans persoonlijk belasting nummer. Het nummer heb je nodig bij aankoop huis, opening bankrekening, overzetten gas en licht e.d.

Vervolgens kan je het NIE nummer ophalen door in een lange rij te gaan staan bij het politiebureau. Ook is het mogelijk deze aan te vragen bij de Spaanse ambassade in Nederland..

De aankoop:

Als je eenmaal een woning gevonden hebt en uit bent onderhandeld zal er een voorlopige koopovereenkomst opgemaakt worden. Vaak wordt er een aanbetaling gevraagd tussen de 5 en 10% van de aankoopprijs. Dit wordt in een contract vastgelegd. De rest van het bedrag wordt bij de notaris overgedragen.

De bijkomende kosten bij aankoop huis in Spanje zijn o.a. de notaris kosten. Welke in de wet zijn geregeld en tussen de 0.6 en 1%. Ook de belastingdienst pikt een graantje mee. Die wil 10% van de aankoopwaarde hebben. Dit bedrag moet betaald zijn voordat het huis op uw naam kan staan bij het kadaster.

Nieuwbouw

Bij nieuwbouw betaal je naast de 10% overdrachtsbelasting ook nog de 10% BTW en een 2.5% bouwbelasting.

Huis met hypotheek

Koop je een huis met een hypotheek houdt er dan rekening mee dat je 2x notariskosten betaald. Een voor overdracht van het huis en een voor overdracht hypotheek. De tweede kosten zijn gelukkig iets lager. Die kosten zullen bij elkaar opgeteld rond de 4% van de aankoopwaarde zijn.

Dat is inclusief notariskosten, inschrijving kadaster en afsluitkosten hypotheek.

Inschrijvingskosten in het kadaster

Als laatste heb je nog de inschrijvingskosten bij het Spaanse kadaster van de woning. Dit zal rond de 0.3-0.7% van de aanschafwaarde zijn.

Laat je niet afschrikken door bovenstaande en neem iemand mee die je hiermee kan helpen. De meeste makelaars en notarissen kunnen je veel werk uit handen nemen en je weet meteen dat het goed gebeurd.

 

 

huis-kopen-castellon
Eigen woning Castellon