Fiesta Nacional de España 12 oktober

Op 12 oktober wordt in Spanje Fiesta Nacional de España, Nationale Feestdag gevierd. Dit is de dag dat Columbus Amerika in 1492 heeft ontdekt. Dit was eveneens het begin van de verspreiding van de Spaanse taal en cultuur buiten Europa om. Deze dag wordt in alle andere Spaanstalige landen gevierd en is geregeld in de Wet 18/1987 van 7 oktober en staat tevens bekend als Columbus day.

Een vrije dag, winkels gesloten

Spanjaarden hebben een vrije dag en dit wordt vaak als een lang weekend vrij genomen. Veel Madrilenen trekken de stad uit om naar hun tweede verblijf te gaan. In de provincie’s Castellon, Valencia en Alicante zal het eveneens groots gevierd worden.

Veel winkels, overheidsgebouwen, kantoren zijn deze dag gesloten. Diverse musea zijn wel geopend in heel Spanje en zijn gratis te bezoeken, dit zorgt meestal voor zeer lange rijen. Vooral bij het bekende Prado museum in Madrid. Verder zijn er grote feesten vooral Parades en Stierenvechten.

Groot Defilé in Madrid

Op deze dag zijn de winkels gesloten en wordt er overal in Spanje groot feest gevierd. In de hoofdstad Madrid wordt een militair defilé afgenomen waarbij de koninklijke familie, de president van de regering en andere vertegenwoordigers van de staat aan mee doen. Tevens doen 84 voertuigen, 78 vliegtuigen en 3900 militairen mee. De stoet zal door de belangrijkste straten van Madrid voeren. Dit alles wordt door de Spaanse televisiezender TVE1 uitgezonden.

De parade in Madrid gaat langs de Paseo de la Castellana , van de Plaza de Cuzco naar Raimundo Fernández Villaverde. De onderstaande onderdelen zullen plaatsvinden;

  • Militaire onderscheidingen aan SS.MM. de koningen
  • Parachutistensprongen
  • Hijsen en eerbetoon aan de Nationale Vlag
  • Hulde aan degenen die hun leven gaven voor Spanje
  • Lucht parade
  • Landparade
  • Het laten zakken van de nationale vlag
  • Afscheid van SS.MM. de koningen

De betekenis van Hispanidad

De betekenis van Hispanidad komt uit de jaren ’80 en heeft betrekking in landen waar Spaanstalig wordt gesproken en gelinkt zijn met de Spaanse cultuur. Dus in meer dan 27 naties in 5 verschillende continenten wordt dit feest gevierd.