Een route door de spooksteden van Castellón

Er bevinden zich ongeveer dertig verlaten dorpen in de provincie Castellon. Dit waren vroeger allemaal bewoonde dorpen. Maar vanwege de slechte bereikbaarheid en te weinig voorzieningen zijn mensen vertrokken. En nu zijn de woningen niets meer dan een ruine.

'Spooksteden' van Castellón

‘Spooksteden’ van Castellón

Het is moeilijk om exacte statistieken vast te stellen over hoeveel spooksteden of -dorpen er in Castellón zijn. De reden is dat van tijd tot tijd sommige huizen tijdelijk worden bewoond door familieleden van voormalige bewoners; ook door liefhebbers van een alternatieve levensstijl. 

Zoals gebeurde in Bibioj, in de buurt van Villahermosa del Río, jarenlang onbewoond totdat aan het begin van het laatste decennium een gezin zich vestigde in de oude school, die uiteindelijk ook vertrok. 

Maar ongeacht de stipte aankomsten, dit zijn plaatsen waar de uitdrukking “leeg Castellón” geen metafoor is: ze zijn echt leeg.

Filmscene Portell de Morella

Er zijn naar schatting zo’n dertig dorpen min of meer verlaten. Zoals bijvoorbeeld Les Alberedes, wat een van de best bewaarde is. 

Gelegen op ongeveer 20 kilometer van Portell de Morella. op de grens met de provincie Teruel, bestond het dorp uit circa 20 huizen.

Panorámica de Les Alberedes.

Panoramisch van Les Alberedes. Faustino Calderon

De idyllische setting bracht de Britse filmregisseur Ken Loach ertoe om daar een van de scènes voor zijn bekende film Land and Freedom op te nemen. 

In 1990 vertrok het laatste echtpaar dat daar woonde naar Morella. Hoewel de inwoners van Portell vandaag de dag de pelgrimstocht op 25 april naar de hermitage van Sant Marc blijven vieren.

Otra imagen que refleja el idílico entorno de Les Alberedes.

Les Alberedes, Faustino Calderon

Betere tijden

Bibioj is goed bekend bij wandelaars in de provincie. Volgens de oude kronieken had de stad meer dan 100 inwoners, een school waar kinderen uit de omgeving naar toe gingen en zelfs tavernes.

De toegang tot de stad is niet gemakkelijk, zelfs niet met de auto, aangezien het over een bospad in een wilde omgeving loopt. Maar wel een prachtige omgeving.

A la izquierda, el antiguo colegio de Bibioj; a la derecha, tres viviendas abandonadas del pueblo.

Links de oude Bibioj-school; rechts drie verlaten huizen in de stad. Faustino Calderon

El Rul

Kleiner was El Rul, in de gemeente Zucaina dat uit ongeveer 12 huizen bestond. Het dorp werd onbewoond achtergelaten in 1972 toen de laatst overgebleven familie vertrok. 

Als bewijs van betere tijden staat de gemeenschappelijke oven die wordt gedeeld door de inwoners van het dorp nog steeds overeind.

El Rul estuvo habitado hasta 1972.

El Rul was tot 1972 bewoond. 

La Granell

In de gemeente Castillo de Villamalefa ligt La Granella. Een veepad van ongeveer een kilometer leidt naar de top van een heuvel waar een tiental huizen in verregaande staat van verval zijn. 

De moeilijke leefomstandigheden van de weinige inwoners zorgden ervoor dat de stad in de jaren zestig leeg bleef staan en gingen de voormalige bewoners op zoek naar een betere toekomst.

Varias viviendas abandonadas en La Granella.

Verlaten huizen in La Granella. Faustino Calderon

Els Ports

Een regio die vooral werd getroffen door het emigratieproces naar andere gebieden, dat tussen de jaren vijftig en zeventig verslechterde was Els Ports . 

La Saranyana, een district van Todolella. De gemeenteraad deed een investeringsinspanning om te verstedelijken en het milieu te verbeteren. Ze zijn op zoek gegaan naar gezinnen die geïnteresseerd waren om daar te wonen, maar er was helaas geen belangstelling.

Dos imágenes de la Saranyana, que pese a los intentos de mejora del entorno no capta la atención de potenciales habitantes.

Foto’s van de Saranyana, die ondanks pogingen om het te verbeteren niet de aandacht trekt van potentiële bewoners. Faustino Calderon

Investeringen

De afgelopen jaren is er een trend ontstaan die een nieuwe kans zou kunnen betekenen voor deze steden, niet als bevolkingscentra, maar als punten van toeristische activiteit. 

In heel Spanje zijn er veel investeerders die op zoek zijn naar deze ruimtes om projecten uit te voeren en er zijn voorbeelden in de provincie.

Een daarvan, al geconsolideerd, is Aldea Roqueta, een groep boerderijen gelegen tussen Culla en Els Ibarsos, vroeger bewoond door boeren en veeboeren, die in 2006 werd gerenoveerd om een hotel te worden.

El hotel Aldea Roqueta, construido a partir de masías abandonadas.

Het hotel Aldea Roqueta, gebouwd van verlaten boerderijen. Roqueta

Terug in Les Alberedes zou daar iets soortgelijks kunnen gebeuren. En het is dat dankzij het privé initiatief van een familie een project voor de verbouwing van onroerend goed is begonnen dat tot doel heeft dit gebied in het noorden van de provincie te herstellen om er in de toekomst een ruimte voor toerisme in het binnenland van te maken.