Door Spanje reizen met de trein, hoe & wat

In 2018 schreven wij al eens eerder over hoe het werkt met het reizen door Spanje met de trein. Spanje heeft een erg fraai treinnetwerk en in een mum van tijd kan je overal heen reizen. Zo is het eveneens zeer eenvoudig om in de provincie Castellon naar bijvoorbeeld Valencia te reizen. Dit kan bijvoorbeeld met de AVE snelheidstrein of Renfe.

Wist je dat… Een totaal netwerk van 3100 kilometer en is hiermee het langste netwerk van Europa is?

Zo is het mogelijk om met de snelheidstrein te reizen of met de gewone trein. Als je dus de auto wilt laten staan dan is de trein in Spanje echt een ideaal vervoersmiddel. Er is ook nauwelijks vertraging, ze rijden vrijwel altijd op tijd.

Snelheidstrein AVE

De hogesnelheidstrein AVE (Alta Velocidad Española)  is in 2010 van start gegaan tussen Madrid, Valencia en Castellon de la Plana. In een zeer korte reistijd en een maximale snelheid van 350 km per uur is het dus mogelijk om binnen 2 uur naar een stad te reizen, bijvoorbeeld

 • Valencia – Madrid ongeveer 1.30 uur reistijd
 • Valencia – Barcelona ongeveer 3 uur reistijd
 • Valencia – Sevilla ongeveer  3,5 uur reistijd
 • Castellon – Sagunto – Madrid ongeveer 2.00 uur reistijd
 • Castellon – Barcelona ongeveer 2.30 uur reistijd

Deze treinen zijn zeer luxe uitgerust met stopcontacten, airconditioning, bar/cafe en tegenwoordig gratis Wifi. Op de langeafstandsreizen worden er zelfs kosteloos films, series en documentaires vertoond

Tickets zijn bij de AVE online te boeken maar ook op het station zelf.

Met de trein de Costa del Azahar ontdekken

Renfe, nationale spoorwegmaatschappij

Renfe is de nationale spoorwegmaatschappij van Spanje en is een stoptrein. Vanaf het station Castellon de la Plana naar Valencia ben je in 1.05 uur en kost circa €5,05 p.p.

Als je in de klasse Preferential of Grand Class reist, is er de dagelijkse pers verkrijgbaar. De Renfe biedt nationale, economische, sport- of internationale kranten aan, zodat je lekker kunt lezen tijdens de reis.

Tickets zijn via het loket te verkrijgen maar kan ook online bij de Renfe.

In 2028 zal 10% van de omzet van buiten Spanje komen en zal de trein een van de meest uitgebreide mobiliteitsdiensten zijn die zal worden aangeboden. Tevens het digitaliseren stelt de Renfe in staat om alleen het aanbod aan te passen dat echt nodig is. Er zal worden gekeken of de treinen koolstofarm gemaakt kan worden om op een nog duurzamere manier te reizen.

Daarom wordt het project ook wel Renfe2028 genoemd.

Reizen door de regio Castellon met ‘Cercanías’

Cercanias is een onderdeel van Renfe en op deze manier kan je door de regio Castellon en Valencia reizen. Dit is een stoptrein en kaartjes zijn verkrijgbaar op het station. Reserveren is niet verplicht.

In de afbeelding hieronder is te zien waar de lijn loopt en een overzicht van de stops.

In de link is alle informatie te vinden betreft de Cercanías.

Euromed (Eur)

 • Hogesnelheidstreinen met airco die langs de Middellandse Zeekust van noord-oost Spanje rijden.
 • De belangrijkste steden worden hiermee verbonden in de Spaanse Levante: Barcelona naar Valencia in net iets meer dan 3 uur. Daarna vervolgt de reis naar Alicante.
 • Reservering hierbij is verplicht.
 • Dagelijks 8 tot 12 diensten van Barcelona naar Alicante.
 • Faciliteiten aan boord: koffiebar, airco, kranten, videoschermen, kranten en tijdschriften, invalidevoorzieningen, kinderoppas

De Euromed treinen rijden op de volgende routes:

 • Barcelona – Tarragona
 • Barcelona – Castellón
 • Barcelona – Valencia
 • Barcelona – Alicante

Het goedkoopst is online een treinkaartje aan te schaffen. De treinen die weinig tussenstops maken zijn meestal de snelste maar wel vaak de duurste.