Dia de la Comunidad Valenciana 9 oktober

Elk jaar op 9 oktober wordt in de Comunidad Valencia het feest Dia de la comunidad Valenciana gevierd. In de provincies Castellon, Valencia en Alicante is het dan ook groot feest. Met optochten, muziek en vuurwerk.

Wat is dia de la Comunidad Valenciana?

Koning Jaime I heroverde op 9 oktober 1238 de stad Valencia van de Moorse bezetters. Pas vele jaren later in 1304 werd het Reino de Valencia opgericht. Koning Jaime was koning van Aragon maar ook graaf van Barcelona, Koning van Mallorca en heer van Montpellier. De Nederlandse naam van de koning luid Jacobus I van Aragón.

In die tijd heeft hij de Balearen, Mallorca, Menorca, Ibiza, Valencia en in 1244 Murcia veroverd.

Ruim 16 jaar had de koning nodig om alle regio’s te heroveren. Begonnen in het noorden bij Burriana vervolgens Peñíscola en Morella . Dus deze koning is eigenlijk best wel een held. Vanaf de vroege jaren ’90 is er besloten om elk jaar op 9 oktober dit te herdenken.

Vuurwerk en processies

Natuurlijk wordt dit allemaal uitbundig gevierd in de stad Valencia met processies en vuurwerk. De Valenciaanse vlag ‘de senyera’ wordt gedragen en bewaard tot aan het kathedraal. Tijdens de wandeling wordt er stilgestaan bij het standbeeld van de Koning om er bloemen neer te leggen.

Tevens zijn er gratis concerten en festivals in verschillende delen van de stad Valencia

Op deze dag zijn de winkels gesloten en veel Spanjaarden hebben een lang weekend vrij.

Dag-van-de-Grondwet