De verborgen schat achter Vall d’Uxo (Castellon)

Regelmatig nemen we zelf de auto en gaan kijken in de omgeving waar het mooi is zodat we dit weer kunnen delen met onze lezers. I.v.m. de huidige situatie (Corona) hebben we besloten de natuur in te gaan en een gebied op te zoeken waar weinig mensen zijn.

Hiervoor hadden we al eerder speciale wandelschoenen gekocht om ook de wat minder goed geasfalteerde wegen te kunnen belopen zonder meteen bekaf thuis te komen van een trip.

Dit keer kozen we om eens te kijken achter Vall d’Uxo. Er is daar een dal genaamd Val de la Dehesa. We waren daar al eerder vluchtig doorheen gereden en het viel ons op dat het er erg mooi was.

Inmiddels zijn we na dit schrijven al meerdere malen terug gekomen in dit bijzondere dal. Je rijdt vanaf Vall d’Uxo bij de grotten van Sant Josep door naar het dorpje AlfondeGuilla.

Vervolg de weg en neem de afslag bij het bord Mar de Fulles. Vanaf daar kan je doorrijden of afslaan. Wij kozen ervoor gewoon willekeurig enkele afslagen te kiezen. Aangekomen vielen we van de ene verbazing in de andere. Je kan er uren rondlopen of rondrijden op de goed begaanbare wegen. Het is er bijzonder rustig en de natuur wisselt continue van aanzicht.

Diversiteit van Natuur en Water

Zo zit je midden in een groen bos en zo zit je weer tussen de sinaasappel, kaki of notenbomen. Ook de watervalletjes, stromende beekjes en zelfs een lagune maken het tot een spannend bezoek. Men kan hier het gehele jaar terecht. Omdat de bossen veel naaldbomen bevatten en de agricultuur zeer divers is blijft er altijd aangenaam om naar te kijken en vergeet niet aangenaam om te ruiken :).

Het is zeker de moeite waard om eens de Val de la Dehesa nabij Val d’Uxo (Castellon) te verkennen. Midden in het gebied is een luxe hotel, Mar de Fulles waar men een zwembad heeft en sporten kan bedrijven. Maar ook voor de Yogaliefhebber die geen zin heeft om geitenwollensokken aan te doen is gedacht.