De Guardia Civil of Lokale politie

In Spanje kennen we meerdere politiekorpsen namelijk Guardia Civil en Policia Nacional.

In de Spaanse grondwet die in 1978 is vastgelegd, is de primaire missie van de eenheid de bescherming van het vaderland. Hierbij luidt het motto “Todo por la patria” (Alles voor het vaderland) aan het korps toegekend.

Waar de Guardia Civil op het platteland en in dorpen tot 20.00 inwoners opereert, is de Policia National te vinden in stedelijke gebieden onder de 20.000 inwoners. De Guardia Civil wordt eveneens Benemérita genoemd.

De bevoegdheden die zij hebben zijn bijna gelijk. Ruim 40% van de Spanjaarden wordt door de Guardia Civil in bescherming genomen en in de zomermaanden kan dit tot 65% oplopen omdat dan veel Spanjaarden aan de kust zullen verblijven.

Policia Municipal of Local

Naast bovengenoemde politiekorpsen bestaat er ook nog de Policia Municipal of Policia Local. Dit korps is in dienst van het plaatselijk gemeentebestuur die ze tevens betalen. Deze Policia Local is werkzaam binnen de gemeentegrenzen. Bij verkeersovertredingen en kleinere misdrijven zullen zij optreden, in de stedelijke kern.

Mocht u dus slachtoffer zijn van een misdrijf in landelijk gebied zijn dan gaat u naar de Guardia Civil en bent u slachtoffer in een stedelijk gebied dan heeft u de Policia Nacional nodig, tevens bij zware overtredingen.

Misdrijf melden via App Alertcops

Tegenwoordig is het mogelijk om melding van een misdrijf via de App “Alertcops” te doen. Dit is handig als je geen Spaans spreekt. De app is via de Android of Iphone te downloaden.

Op deze wijze is het makkelijker aangifte te doen. Tevens is de mogelijkheid om met de GPS functie van de Smartphone te koppelen zodat de locatie bekend wordt. Chatten is eveneens mogelijk en is een SOS knop toegevoegd.

App-Alertcops
Bron: Wikispanje

Respect

Belangrijk is wel dat er respect getoond wordt naar de Spaanse politie, ze zien er weliswaar overheersend uit maar als u aardig blijft wanneer u staande wordt gehouden dan zullen zij eveneens aardig zijn. Anders dan in Nederland als u brutaal bent o.i.d. zult u zeer snel een boete krijgen of slecht geholpen worden.

Guardia-Civil