De Columbretes Eilanden in Castellon

Onbewoonbare Eilanden Columbretes

De Columbretes eilanden in Castellon zijn een aantal kleine onbewoonbare eilandjes van Vulkanische oorsprong in de Middellandse Zee. Er liggen ongeveer 25 kleine eilandjes op circa 49 kilometer voor de kust van Oropesa de Mar en horen tot de gemeente Castellon de la Plana. Sinds 1988 is het uitgeroepen tot natuurreservaat. De totale oppervlakte van de kleine archipel is 0,19 vierkante kilometer.

De vier belangrijkste eilandjes zijn

  • Illa Grossa, het grootste eiland
  • De Horadada
  • Ferrera
  • Brigantine

Prachtig flora en fauna

De eilanden zijn niet bebouwd, er staat alleen een vuurtoren en personeelsruimten die worden gebruikt door biologen. Hier is een diversiteit aan flora en fauna te vinden zoals palmbomen, mastiek, zeevenkel, zeewortel, alfalfabomen. Vooral voor de kolonie Audouins meeuwen zijn de eilanden zeer belangrijk. Het is tevens een belangrijke plek voor trekvogels als tijdelijke rustplaats.

Sinds 1990 is de omliggende zee een marine reservaat voor de bescherming van de omgeving met een totaal oppervlak van 55,43 vierkante kilometer.

Ontdekt door de Grieken

Deze eilanden zijn ontdekt door de Grieken, ze zagen dat er vele slangen aanwezig waren, ze noemden de slangen ook wel  Ophiusa en Colubraria, dit betekent slang in het Grieks. Hieraan danken de eilanden dan ook de naam aan.

Lang geleden werden de eilanden gebruikt door piraten en smokkelaars als schuilplaats. Een vuurtoren is destijds geplaatst met een echte vuurtorenwacht op het grootste eiland Grande. In 1975 is deze vuurtoren vervangen door een automatische vuurtoren.

Excursies naar de Columbretes Eilanden

De Columbretes Eilanden zijn met een boot te bereiken vanuit Castellon, Oropesa of Peniscola. De boot vertrekt ’s ochtends vroeg en gaat ’s middags om 18.00 uur weer terug, de reist duurt 2 uur. Tussendoor is er gelegenheid om te zwemmen en te snorkelen. Het is een populaire duikbestemming maar hier is wel een vergunning voor nodig.

Het is ook mogelijk om met een all inclusive boot te varen, hier zijn 12 zitplaatsen beschikbaar. De totale trip duurt 8 uur. Na de excursie op de eilanden is het mogelijk om een duik te nemen in de zee of te snorkelen. Bij terugkomst in de baai van het eiland wordt er paella op de boot gegeten.

excursie-columbretes-eilanden

Hieronder een overzicht van de schepen en vertrekplaats

CasaMar, 10-12 passagiersGrao Castellon
Clavel, 30-100 passagiersGrao Castellon en Oropesa
Zeilboten Beneteau Oceanis Clipper 393.
7-8 passagiers met 1 overnachting in Columbretes
Valencia
Zeilboot Dufour 325 Grand Groot
6-7 passagiers met 1 overnachting in Columbretes
Valencia
columbretes-eilanden
Columbretes Eilanden