Dag van de Valenciaanse gemeenschap

De Dag van de Valenciaanse gemeenschap (Día de la Comunidad Valenciana) wordt op 9 oktober gevierd. Dit is de dag dat herdacht wordt dat Koning Jaime I in 1238 de stad Valencia heeft veroverd. Hij bevrijdde Valencia van de Moorse bezetters die daar al 5 eeuwen lang aanwezig waren. Dit feest wordt sinds 1365 gevierd.

De koning had 16 jaar tijd nodig om alle regio’s te heroveren en begon in de provincie Castellon bij Burriana. Dus deze Koning Jaime I is best een held te noemen. Vanaf de vroege jaren ’90 is er besloten om elk jaar op 9 oktober dit te herdenken.

Groots gevierd in Valencia

In de stad Valencia wordt het groots gevierd met Mascletas, optochten en processies. Hier lopen de burgemeester, het leger, het kabinet, de geestelijkheid en nog veel meer mee. De oorspronkelijke Valencia vlag, de ‘Senyera’ zal gedragen worden. De werd vroeger gedragen door Koning Jaime I. Dit wordt dus in de gehele comunidad inclusief de provincies Alicante, Valencia en Castellon gevierd.

valencia

Vervolgens lopen ze naar de Kathedraal. waar bij het standbeeld va Koning Jaime I bloemen worden neergelegd. De processie zal eindigen bij het Plaza ayuntamiento, waar vervolgens de mascletas (hard knalvuurwerk) het feest mee zal worden beëindigd.

Er zijn diverse middeleeuwse markten en optredens in de stad Valencia te zien. Maar Castellon heeft eveneens een mooi programma.

Sint Dionysius

Op zaterdag 9 oktober wordt eveneens Sint Dionysius gevierd. De patroonheilige van de liefde. Hierbij geef je je partner een ‘Mocaora’ kado, vaak iets zoets, gebak of marsepein met een zijden sjaal.

Van Donderdag 7 oktober tot en met Dinsdag 12 oktober zullen er festiviteiten plaatsvinden. Houdt er rekening mee dat de winkels op Zaterdag 9 oktober gesloten zullen zijn. Veel mensen hebben een lang weekend vrij.

Dinsdag 12 oktober zijn de winkels wederom gesloten want dan is het Fiesta Nacional de Espana, (Nationale Spaanse feestdag)