Culla, historisch dorp in de Maestrat

Culla, een schilderachtig dorpje gelegen in de provincie Castellón, is een betoverende plek die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Valencia. In dit artikel nemen we je mee op een magische reis door de geschiedenis van Culla, zijn indrukwekkende monumenten en de prachtige omgeving.

Geschiedenis van Culla: van prehistorie tot heden

Culla heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De oudste sporen van menselijke aanwezigheid in de omgeving zijn gevonden in de nabijgelegen Cuevas Remigia, waar prehistorische grotschilderingen zijn ontdekt.

De Romeinse en Arabische invloeden

Het dorp Culla werd officieel gesticht tijdens de Romeinse overheersing, en de Arabische invloed is nog steeds zichtbaar in de architectuur en straatnamen. Na de christelijke herovering in de 13e eeuw door koning James I, werd het dorp een belangrijk strategisch punt.

Bezienswaardigheden in Culla: monumenten en natuur

Culla heeft tal van bezienswaardigheden die je tijdens je bezoek kunt ontdekken. Hieronder hebben we een paar belangrijke beschreven:

Het kasteel van Culla

Het Kasteel van Culla, gelegen op de top van een heuvel. Deze biedt een adembenemend uitzicht op de omgeving.

Hoewel het kasteel grotendeels in ruïnes ligt, is het nog steeds mogelijk om de overblijfselen van de muren, torens en een kerk te bewonderen.

De Parochiekerk van de Hemelvaart

De Parochiekerk van de Hemelvaart is gebouwd in de 18e eeuw. En is een prachtig voorbeeld van barokke architectuur. Het indrukwekkende altaarstuk en de prachtige fresco’s zijn zeker een bezoek waard.

De Plaça Major

De Plaça Major, ook wel het centrale plein, is het hart van Culla. Hier bewonderen we de prachtige 16e-eeuwse fontein. Omringd door oude huizen en smalle straatjes die leiden naar verborgen hoekjes van het dorp.

De natuur rondom Culla: wandelen en genieten

Culla wordt omringd door een prachtig landschap, met talloze wandelroutes die je kunt verkennen.

Enkele populaire routes zijn:

De Ruta de las Masías

De Ruta de las Masías is een prachtige wandelroute die ons langs oude boerderijen en door glooiende heuvels met amandel- en olijfbomen brengt.

De Ruta dels Molins

De Ruta dels Molins neemt je mee op een tocht langs oude watermolens, waar je kunt genieten van de rustgevende geluiden van stromend water en de prachtige groene omgeving.

De Ruta dels Miradors

De Ruta dels Miradors is een route die ons naar verschillende uitkijkpunten rondom Culla brengt, waar we kunnen genieten van panoramische uitzichten op de vallei en de indrukwekkende bergketens in de verte.

Culla: Gastronomie en lokale producten

Naast de rijke geschiedenis en prachtige natuur heeft Culla ook een heerlijke gastronomie. Proef de lokale specialiteiten en ontdek de smaken van deze charmante bestemming.

Culla’s culinaire specialiteiten

Enkele van de meest bekende culinaire specialiteiten van Culla zijn:

  • Olla de la Plana: Een hartige stoofpot met vlees, groenten en aardappelen.
  • Tombet: Een heerlijk gerecht gemaakt van geroosterde groenten, vaak geserveerd met lam of geitenvlees.
  • Coques: Dunne, knapperige deegkoeken gevuld met groenten, vlees of vis.

Lokale producten om mee naar huis te Nemen

Culla biedt ook een scala aan lokale producten die als souvenir mee naar huis te nemen zijn:

  • Olijfolie: In de regio wordt hoogwaardige olijfolie geproduceerd, ideaal om mee te koken of als smaakmaker in salades.
  • Amandelen: De amandelbomen in de omgeving van Culla leveren heerlijke amandelen die u kunt kopen in lokale winkels.
  • Honing: De bijenkorven in de heuvels rondom Culla produceren zoete, natuurlijke honing die perfect is voor op brood of als zoetmiddel in thee.

Hoe Culla te bereiken en waar verblijven

Bereikbaarheid

Culla is goed bereikbaar met de auto vanuit Valencia, de rit duurt ongeveer anderhalf uur. Er zijn ook regelmatige busdiensten vanuit Castellón en nabijgelegen steden.

Accommodatie

In Culla zijn er verschillende accommodatiemogelijkheden, variërend van traditionele landhuizen tot charmante bed & breakfasts. Boeken kan via Airbnb of Booking.com.

Je kunt ook overwegen om in de nabijgelegen stad Castellón te verblijven, waar meer hotels en voorzieningen beschikbaar zijn.

In bovenstaand hebben we een uitgebreid overzicht gegeven van Culla, een betoverende bestemming in de provincie Castellón. Ontdek de rijke geschiedenis, indrukwekkende monumenten en prachtige natuur tijdens het bezoek en laat je compleet verrassen door de charme van dit schilderachtige dorpje.

culla-castellon
Culla, foto Wikipedia