Astrotoerisme in Benassal

Met het nieuwe astropunt in Benassal kan je nu kijken naar een heldere hemel zonder lichtvervuiling. Dit is afgelopen weekend gepresenteerd om inwoners en bezoekers uit te nodigen om 22.00 uur naar de Font d’En Segures te gaan om de nieuwe Mirador d’Estrelles i Planisferis te aanschouwen.

El astroturismo o turismo astronómico es un término reciente que cataloga una modalidad de turismo orientado a satisfacer los intereses de aquellas personas interesadas en la astronomía a nivel recreativo, cultural o científico.
Beeld; Elperiodicomediterraneo

Astrotoerisme of astronomisch toerisme is een recente term die een vorm van toerisme catalogiseert die gericht is op mensen die interesse hebben in astronomie op zowel recreatief, cultureel als wetenschappelijk niveau.

Dit alles is gratis toegankelijk en reservering is niet nodig. Het heeft als doel om informatie door te geven over de waarnemingen in de nacht. “Kijken op een andere manier naar de lucht”, dat wil de gemeenteraad meegeven.

Het astropunt bestaat uit twee panelen met een QR-code om de ervaring voor iedereen die in de buurt komt makkelijker te maken.

Cartel de la actividad.
Beeld: Elperidicomediterraneo

Waar bestaat het astropunt uit?

Concreet bestaat het uit een paneel dat naar het noorden gericht is en een ander paneel naar het zuiden is gericht. Elk van deze panelen heeft de nachtelijke hemel in elk seizoen weergegeven met de sterrenbeelden. En een pijl die naar de poolster wijst, dit is de enige die altijd vast blijft staan.

Zoals aangegeven door het toeristen bureau van Benassal, linkt de QR naar een APP die downloadbaar is en vervolgens de sterrenhemel te observeren is zonder dat je een gids nodig hebt.

Je kunt wel stellen dat dit een unieke ervaring omdat de lucht van Benassal vrij is van enige lichtvervuiling, en “een van de beste uitzichten” is in de provincie Castellon.

Hoewel iedereen toegang heeft tot het uitkijkpunt, sluit de gemeenteraad van Benassal rondleidingen zoals die enkele zomeravonden geleden gepland stonden niet uit.