Artana, veel te ontdekken

Artana is een dorpje gelegen in de Artana vallei van de provincie Castellon en telt ongeveer 2000 inwoners. Het dorp ligt in het natuurpark Sierra de Espadan en op weg naar Eslida mag dit dorp niet overgeslagen worden.

In 1242 wordt Artana veroverd door koning Jaime I, maar de Moren blijven tot 1609 wanneer ze worden verdreven. In 1611 komen er nieuwe kolonisten, van wie de meeste huidige bewoners afstammen.

Hier vind je echt de schoonheid die je normaal gesproken zo voorbijrijdt en dat is zonde want in deze omgeving is veel te ontdekken. Artana is omgeven door rotsen met prachtige wandelpaden die gemarkeerd zijn.

De prachtige kleuren van de rotsen met grijs kalksteen en rood zandsteen, Rode dennen en Kurkeiken maakt de omgeving magnifiek.

De molenroute mag eveneens niet ontbreken, je komt langs allerlei dammetjes, putten, molens en reservoirs. De bekendste is Baldriana.

Mijnroute

Een echte aanrader is ook de mijnroute die je meeneemt naar een van de historische activiteiten van de stad, het mijncomplex Virgen del Amparo, dat actief was tot het midden van de 20e eeuw. 

Uit deze mijnen werden mineralen zoals bariet of de limoniet waaruit ijzer werd gewonnen en verkocht aan de Altos Hornos de Sagunto. De omgeving is nu een openlucht museum en het Artana Mijnmuseum kan eveneens worden bezocht.

Tronc Grot

De Tronc grot is een van de vele geologische bezienswaardigheden in dit gebied. Deze ondergrondse grot is 67 meter diep en meer dan 450 meter lang. 

Tegenwoordig herbergt het een grote kolonie vleermuizen van enkele van de 16 beschermde soorten die de thuisbasis is van het natuurpark Sierra de Espadán. En bij de ingang van de grot biedt een uitkijkpunt ons een indrukwekkend uitzicht op La Plana.

Landbouw, Olijfbomen

Momenteel is landbouw de belangrijkste rijkdom van Artana, met de teelt van de olijfboom waarvoor de stad bekend staat om de hoge kwaliteit van de olie die wordt geproduceerd. 

Het vloeibare goud heeft een mooi verhaal. Enkele tientallen monumentale olijfbomen zijn verspreid over alle droge gebieden van Artana. Deze olijfbmen zijn meer dan 1000 jaar oud en nog steeds geven ze de beste olijven.

Olijfbomen route


De route van de duizend jaar oude olijfbomen van La Masadeta en El Pinar laat verschillende van deze unieke levende monumenten in de wereld te aanschouwen. Elk olijfboom heeft een uniek specifiek silhouet, van buitengewone schoonheid en van grote omvang. Zoals Les Oliveres del Pla en Les Oliveres de Patricio Carreró .


Liefhebbers van buitenactiviteiten zullen meerdere routes vinden die door de gemeente Artana lopen: de grot, de Cavall mijn, de Hierro route, de Penyes Altes, de Puntal de Artana of de Penya Parda zijn enkele van de bezienswaardigheden die je beslist moet doen.

Samenvatting wat je kan doen en zien in Artana

  • Wandelen langs gemarkeerde wandelpaden
  • Cavall Mijnroute
  • Molenroute
  • Olijfboomroute
  • Grot
  • Puntal de Artana