Allerheiligen 1 november, Dia todos los Santos

Op Maandag 1 november, de dag na Halloween, wordt Allerheiligen gevierd. In het Spaans wordt dit Dia de Todos los Santos genoemd. Vandaag worden de doden van geliefden herdacht en brengt men bloemen op de begraafplaats. Deze dag is dan ook een verplichte vrije dag. De meeste winkels zijn gesloten.

De periode voordat families naar de kerkhoven gaan worden de graven grondig gepoetst.

Topdrukte voor bloemisten

Deze dagen zijn dan ook echt een topdrukte voor de bloemisten. In winkels waar bloemen en kunstbloemen worden verkocht gaat dit met duizenden bloemen over de toonbank. In deze periode wordt meer verdiend dan de rest van het jaar. Het graf moet er gewoon ontzettend mooi bij staan want hoe mooier het graf, hoe meer aanzien het heeft.

Wist je dat… een Chinese bazar in Castellon nabij de Bricomart, Bazar Suerte, is de hele dag, gedurende de hele week, een persoon kunststof boeketten aan het maken.

Top omzetten bij de benzinepompen

Maar denk eveneens aan de benzinepompen, ze draaien super omzetten. Want naast benzine heeft men water, eten en snoep nodig omdat bijna de hele provincie Madrid naar Valencia en Castellon zal reizen.

Gelukkig mag er weer worden gereisd, want vorig jaar waren de regio’s gesloten vanwege Covid19 en was het niet mogelijk om familie te bezoeken.

Op deze dag worden zowel bekende heiligen als onbekende heiligen herdacht. Volgens de Katholieke religie zijn er drie bestaansvormen:

  • De gestorven mensen die nog niet naar de hemel zijn gegaan
  • Het leven op aarde
  • Alle gestorvenen die wel naar de hemel zijn gegaan
Dia-Todos-los-santos