9 oktober is de dag van de Valenciaanse Gemeenschap

Día de la Comunidad Valenciana (Dag van de Valenciaanse Gemeenschap) wordt gevierd op 9 oktober in de autonome gemeenschap van Valencia in Spanje. Deze dag herdenkt twee belangrijke historische gebeurtenissen voor de regio:

  1. De verovering van Valencia door koning Jaime I: Op 9 oktober 1238 heroverde koning Jaime I van Aragón Valencia op de Moren, waardoor een einde kwam aan bijna 500 jaar Moorse overheersing. Dit wordt gezien als een cruciaal moment in de vorming van de moderne Valenciaanse identiteit.
  2. Het Feest van Sant Dionís: Het is ook een traditionele dag van viering in Valencia, vergelijkbaar met Valentijnsdag. Geliefden en vrienden geven elkaar snoepjes gemaakt van marsepein, bekend als “piuleta” en “tronador”, en cadeautjes verpakt in een zakdoek, genaamd “mocaorà”.
  3. De Valenciaanse vlag ‘de senyera’ wordt gedragen en bewaard tot aan het kathedraal. Tijdens de wandeling wordt er stilgestaan bij het standbeeld van de Koning om er bloemen neer te leggen.

Viering met parades, muziek en vuurwerk

De viering van deze dag gaat vaak gepaard met parades, muziek, vuurwerk, traditionele dansen, en allerlei andere festiviteiten. Het is een belangrijk moment voor de Valenciaanse Gemeenschap om haar rijke cultuur, tradities en geschiedenis te vieren.

Houdt er rekening mee dat veel supermarkten en winkels gesloten zijn. En Spanjaarden vrij zijn dus overheidsgebouwen zijn ook dicht.

Doe mee als je in de Comunidad Valencia bent

Als je in Valencia bent op 9 oktober, zou het een geweldige gelegenheid zijn om deel te nemen aan deze vieringen en jezelf onder te dompelen in de lokale cultuur.