6 meest giftige paddenstoelen in Spanje

Het is paddenstoelenseizoen. Paddenstoelen liefhebbers uit heel Spanje trekken al de bergen en bossen binnen op zoek naar hun favoriete soort. Deskundigen herkennen gemakkelijk schimmels die giftig en zelfs dodelijk kunnen zijn, maar degenen die deze opwindende wereld betreden moeten gewaarschuwd worden door het bestaan van verschillende soorten die werkelijk gevaarlijk zijn voor de mens. 

Volgens officiële statistieken sterven er in Spanje jaarlijks gemiddeld drie mensen door het eten van giftige paddenstoelen.

Schakel altijd een deskundige in bij consumptie

Het is noodzakelijk om na te gaan welke paddenstoelen er worden verzameld en indien nodig een deskundige in te schakelen. Bij twijfel dien je je te onthouden van het innemen van verdachte soorten. 

Hieronder is een lijst met enkele van de meest giftige paddenstoelen in Spanje, maar er zijn er natuurlijk nog een paar.

1- ‘Amanita phalloides’ (Groene Oronja/Groene Hemlock)

Amanita phalloides

Amanita phalloides Pinterest

In Spanje is hij bekend onder verschillende populaire namen: groene oronja, groene hemlockspar, sterfelijke oronja, doodspaddestoel… Zonder twijfel de dodelijke paddenstoel bij uitstek en de koningin onder de giftige paddenstoelen. 

Het is verantwoordelijk voor 90 procent van de sterfgevallen als gevolg van de consumptie van giftige paddenstoelen. Het gif is zo krachtig dat het de dood kan veroorzaken, zelfs als een enkel exemplaar wordt geconsumeerd.

Deze paddenstoel is te vinden op het hele Iberisch schiereiland en in alle soorten bossen. Het gif van deze paddenstoel tast de cellen van het centrale zenuwstelsel, de lever en de spieren aan en vernietigt deze. De meest voorkomende symptomen zijn misselijkheid en braken, bloederige diarree en krampen.

Een ziekenhuisopname is essentieel in dit geval.

Hij is wit bij de geboorte en als zijn hoed groter wordt, krijgt hij een olijfgroene kleur en geelachtige tinten.

2- ‘Amanita verna’ (witte oronja/witte hemlock)

Amanita verna

Amanita verna Fungipedia

Het is vooral gevaarlijk omdat het vanwege zijn kleur gemakkelijk verward kan worden met de Parijse paddenstoel of de wilde paddenstoel. Twee onschadelijke en heerlijke paddenstoelen. Deze vind je in de Spaanse weilanden en dennenbossen, gelijkmatig verdeeld.

Het wordt gekenmerkt door zijn witte kleur en ronde hoed en naarmate het groeit, gaat het open.

Samen met Phalloides ook beschouwd als een van de meest giftige paddenstoelen ter wereld. Net als zijn neef bevat het een dodelijke dosis alfa-amanitine, dat leverfalen veroorzaakt als het niet onmiddellijk wordt behandeld. 

De eerste symptomen na het eten van deze paddenstoel verschijnen na 6 tot 24 uur.

3 – ‘Amanita muscaria’ (vliegenmepper)

Amanita muscaria

Amanita muscaria Antropoceen

Van de late zomer tot de vroege herfst is hij te zien in onze velden en bossen. Het is niet dodelijk, maar wel zeer giftig, omdat de neurotoxische effecten zeer agressief zijn. 

De lever en het spijsverteringsstelsel zullen, naast het zenuwstelsel, sterk worden aangetast door deze schimmel.

De vliegenmepper heeft de eigenschap dat hij insecten verlamt die ermee in contact komen, vandaar de populaire naam. Het is een opvallende paddenstoel, waarin volgens de mythologie kabouters leven.

Het heeft ook hallucinogene eigenschappen.

4- ‘Cortinarius orellanus’

Cortinarius orellanus

Cortinarius orellanus Fungi.fr

Symptomen die wijzen op orellaninevergiftiging zijn vergelijkbaar met de gewone griep; dat wil zeggen: misselijkheid, braken, maagpijn, hoofdpijn. Daarna komen de verschijnselen van nierfalen: dorst, frequent urineren, nierpijn.

De eerste symptomen verschijnen pas twee of drie dagen na inname en in sommige gevallen kan het veel langer duren, tot wel drie weken. Het kan fataal zijn.

Zowel C. orellanus , speciosissimus als cinnamomeus bevatten orellanine, een zeer nefrotoxische stof bij mensen.

5- ‘Boletus satanas’ (Satans paddenstoel)

Boletus satanas

Boletus satanas Pinterest

Hoewel het niet dodelijk is, is het zeer giftig, vooral als het rauw wordt gegeten. Het veroorzaakt vervolgens maag-darmstoornissen, braken en diarree, die verschijnen zodra het is ingenomen. Gekookt is het onverteerbaar.

Het groeit meestal op open plekken in het bos naast de wortels van steeneiken, beuken en eiken. Het is ongebruikelijk, maar groeit meestal altijd in dezelfde gebieden, voornamelijk in het middengebergte van de bergen of in de hoogste delen van de laaglanden.

Een grote paddenstoel. De naam is gedeeltelijk te danken aan het feit dat hij in de gevorderde levensfasen een roodachtige kleur krijgt en bij aanraking blauw wordt, vooral in het onderste deel. 

Het vruchtvlees is compact en wit of geelachtig. Wanneer het wordt gesneden, krijgt het een grijsachtige tint en vervolgens een blauwachtige tint. De geur is onaangenaam en de smaak is zoet.

6- ‘Gyromitra esculenta’ (mutspaddestoel/valse morielje)

Gyromitra esculenta

Gyromitra esculenta Alexey Sergejev

Gyromitra esculenta wordt al tientallen jaren als eetbaar beschouwd. Maar niets verder van de werkelijkheid. Het is een zeer giftige soort als het op natuurlijke wijze wordt ingenomen, dat wil zeggen rauw. Het kan zelfs fataal zijn.

Deze paddenstoel is in het voorjaar te zien op rotsachtige plaatsen en onder dennenbomen. Het geeft de voorkeur aan verhoogde locaties, gelegen op meer dan 800 meter boven zeeniveau. Het heeft een onregelmatige vorm en uitsteeksels, die doen denken aan hersenen. Het lijkt erg op de morielje.

Een hulpmiddel van onschatbare waarde bij het identificeren van giftige paddenstoelen zijn de mobiele apps die al jaren onder hobbyisten circuleren. 

Het kan geen kwaad om er een op onze telefoon te hebben geïnstalleerd als we het platteland in gaan. Hier kun je ze vinden.