4 tips wandelen in de Spaanse bergen

Het aantal wandelaars is de laatste jaren enorm toegenomen. Ook in de bergen in de prachtige natuur die de provincie Castellon te bieden heeft. Veel mensen trekken er in het weekend op uit voor een stevige hike in de bergen. Heerlijk buiten in de frisse lucht. Maar dit heeft wel wat voorbereiding nodig, ga niet zomaar op pad.

Niet alleen in de bergen handig maar ook tijdens een bezoek aan dorpjes met kastelen waar je ook vaak steil omhoog moet lopen. Eigenlijk heb je helemaal niet zo veel nodig om te gaan wandelen.

We hebben hieronder een aantal tips neergezet waar je rekening mee moet houden.

1. Train van te voren

Een basisconditie is wel handig om te gaan wandelen in de bergen. Train door trappen te lopen, in de sportschool op de loopband. Bouw het geleidelijk op en zorg dat je conditie hebt. Wandelen in de bergen is totaal iets anders dan vlakke stukken.

Je kunt ook gaan wandelen in de duinen en op het strand.

Ook balans en coördinatie zijn dingen die belangrijk zijn bij het wandelen. Als je over smalle bergpaden wandelt of een riviertje oversteekt.

Thuis zijn een aantal oefeningen zelf uit te voeren met behulp van bijvoorbeeld Youtube.

2. Neem water en snacks mee

Ook al ga je niet zo ver je weet nooit hoe het loopt. Neem daarom een rugzak mee met waterflesjes van bijvoorbeeld 500 ml.

Om het niet te zwaar te maken kan je wat snacks (noten, energiereep of fruit) meenemen voor onderweg.

3. Kies een route uit die bij jou past

Op de verschillende wandelapps (Komoot, Wikiloc, Osmand) zijn routes te vinden van verschillende niveaus. Van licht tot zwaar, van vlak tot klimmen, van korte duur tot lange duur.

Kies een route uit die bij jou past. Ben je een beginner, kies dan voor een korte route van maximaal een uur.

In de natuurgebieden van de Sierra Espadan, Sierra de las Palmes en Penyagolosa in Castellon zijn prima wandelroutes te lopen.

4. Goede uitrusting

Vanwege de vele zonuren en de felle zon is een petje of hoed zeer belangrijk. Ook goede wandelschoenen met een stevige zool. Deze zijn te krijgen bij o.a. Decathlon, daar kopen wij meestal.

Draag je een korte broek en korte mouwen, smeer je dan in met zonnebrandcrème. Vergeet ook je fotocamera niet om de mooie omgeving vast te leggen.

Loop je in het koudere seizoen draag dan kleding in laagjes. Als je het dan warm krijgt kan je wat kleding uittrekken. Neem eventueel wandelstokken mee voor de balans en hindernissen.

Wandelen met een gids

Ook leuk om te doen is begeleid te wandelen met een gids. Deze verteld dan over de omgeving en over de flora en fauna. Via de website Castellonenruta zijn diverse routes te vinden.

Gewoon genieten van wandelen

Onderschat het wandelen in de bergen absoluut niet. Je hoeft ook niet bang te zijn na het lezen van bovenstaande informatie maar geniet er gewoon van. Doe wat je aankunt.

De indrukwekkende omgeving en de groene natuur zal overweldigend zijn. Sta daar bij stil.